Mannerheim a luptat alaturi de romani impotriva germanilor, in WW1!

MANNERHEIM PE MELEAGURILE NOASTRE

Romanii, prin felul lor de a simti, nu pot sa nu aiba o admiratie plina de respect pentru eroul finlandez, cel care a daruit tarii sale independenta si un renume in lume. Sunt insa si romani care au motive in plus de a-i fi recunoscatori acestui Om Ales. Ion Cernei din Republica Moldova povesteste ca el a vazut lumina zilei doar datorita unei interventii salvatoare a generalului.

Karlovici Mannerheim, cum ii spune atat de pitoresc Cernei, general locotenent in armata tarista, conducea la Marasti in 1917 Corpul IV cavalerie. In timp ce parti din trupele rusesti bolsevizate paraseau frontul in debandada, umbland dupa muieri si bautura, grupul lui Mannerheim a ramas pe pozitii. Impreuna cu armata generalului Prezan, cauta sa faca fata atacurilor armatei lui Mackensen.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“In Primul Razboi Mondial, Mannerheim a fost comandant de cavalerie pe frontul Austro-Ungar și Roman. Mannerheim a comandat pe frontul romanesc o unitate de lupta ruso-romana localizata pe Carpați. Acest episod, de un real interes pentru cititorii romani, este descris și in Memoriile sale. Se pare ca aici, in toamna anului 1917, s-a conturat decizia de a servi armata tarii sale in situații critice.”

Mannerheim a luptat alaturi de romani impotriva germanilor, in WW1!

Doi frati moldoveni, Luca si Constantin Cernei din raionul Telenesti, luptau in acelasi pluton care apartinea de corpul lui Mannerheim. Constantin era servant la o mitraliera Maxim, impreuna cu alti doi soldati. Dar, la un atac german puternic, plutonul lor a trebuit sa se retraga. Constantin, ramas singurul in viata dintre servanti, a vazut ca fratele lui, Luca, fusese sfartecat la burta cu o baioneta. Nu putea sa-l ia si pe Luca in spate si mitraliera.

Asa ca mitraliera a trebuit s-o abandoneze. Retrasi pe un amplasament sigur, comandantul lui l-a intrebat unde-i era mitraliera. De ce n o luase cu el? Pe Luca puteau sa-l ia sanitarii, datoria lui era sa recupereze mitraliera, o arma foarte eficienta, de care se vor servi nemtii. Negru de suparare, polcovnicul rus a dat ordin ca Cernei Constantin sa fie executat, ca sa serveasca drept exemplu si altor soldati. Atunci a aparut generalul Karlovici Mannerheim.

Privindu-l pe Constantin, i s-a parut cunoscuta forma unui obiect pe care acesta il avea pus bine in buzunarul de la veston. Ordonandu-i sa-l scoata la vedere, a iesit la iveala extractorul de la inchizatorul mitralierei, piesa fara de care aceasta devenise de nefolosit. Bietul Constantin, copil de 18 ani, luat prea repede si inca pe ruseste, s-a pierdut si a uitat sa arate obiectul din buzunar cu care putea sa se dezvinovateasca.

Prin interventia generalului Karlovici Mannerheim a fost salvata viata lui Constantin si poate si a lui Luca, ajuns la timp la un spital de campanie, unde s-a refacut. Constantin este bunicul lui Ion Cernei povestitorul, cel care, daca ar fi ramas fara bunic, avea toate motivele sa banuiasca ca si existenta lui ar fi fost in mare pericol.”

Nu stiu daca istoriografia noastra a consemnat faptul ca Mannerheim a luptat alaturi de romani in primul razboi mondial. Eu n-am gasit nici o mentiune, cat de mica, in acest sens. Poate ca exista, nu zic nu, dar pe cat ii stiu eu de ageri pe istoricii nostri, s-ar fi putut totusi ca acest „amanunt” sa le fi scapat. E foarte bine asa, ca mai mancam si noi, istoricii amatori, o pita pe langa ei.

Sursa: ioncoja.roCalin Kasper

Note/Referinte:

[1] Noi şi Mannerheim

[2] Carl Gustaf Emil Mannerheim

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Lovitura dura pentru PNL Iasi: "PNL, sunteti o rusine pentru acest oras!"

mar mart. 15 , 2016
Aparitia unui nou partid la Iasi, numit “Partidul pentru Iasi”, agita deja destul de tare scena politica din capitala Moldovei. Intentia PNL-ului de a impiedica infiintarea Partidului Pentru Iasi provoaca o reactie critica din partea lui Andrei Postolache, liderul acestui nou partid. Lovitura dura pentru PNL Iasi: “PNL, sunteti o rusine pentru […]
Lovitura dura pentru PNL Iasi: "PNL, sunteti o rusine pentru acest oras!"

Poate vă place și:

libris.ro