Mesajul unei românce din Voinești Covasna către copiii noștri din Harghita și Covasna: ”Nu uita că ești român!” O sută de manuale de românism vor ajunge la copiii din Inima Țării datorită distinsei doamne Elena Ciobanu, sprijin de mare nădejde în multe din acțiunile Români pentru Români.
Mesajul unei românce din Voinești Covasna către copiii noștri din Harghita și Covasna: ”Nu uita că ești român!”
Cartea ”Nu uita că ești român! Cântece și poezii patriotice” este intr-adevăr un manual de românism, volumul cuprinzând Drumul Neamului de la baladele despre Iancu Jianu și Iancu Avram până la ”Ridică-te Gheorghe, ridica-te Ioane”, poezia lui Radu Gyr.
Găsim aici mărturisirea lui Mihai Eminescu, lupta Basarabiei pentru unirea cu Țara Mamă, ruga martirilor din închisorile comuniste, rezistența luptătorilor anticomuniști din munți, Ținutul Căciularilor cântat de Ion Hagiu din Zăbala, glorioasa armată română și ale ei marșuri ostășești. Multe poezii au scurte dar cuprinzătoare note explicative privitoare la autori, la împrejurările în care acestea au fost scrise precum și despre viața eroilor, martirilor și voievozilor români.
Vom duce aceste manuale de românism în Inima Țării, la inima copiilor români. Îi mulțumim din tot sufletul doamnei Elena! Promitem că-i vom dărui un buchet de flori, sărutări de mâini și o îmbrățișare românească. Recunoștința noastră o are deja. Mulțumim pe această cale în mod deosebit și prietenei noastre Florentina, datorită căreia doamna Elena Ciobanu a aflat de eforturile noastre menite a le spune românilor din Covasna și Harghita un lucru simplu: suntem alături de voi, nu sunteți singuri!
Vom merge dragi prieteni în Harghita și Covasna. Pentru România. Pentru omagierea lui Mihai Eminescu (15 iunie) la Ozun și Chichiș, pe linia fostei granițe de o mie de ani a Imperiului Austro-Ungar și pe 24 iunie, de Sânziene, la Livezi și în satul Bătrânilor lui Dumnezeu. Vom dărui copiilor din primele trei sate premii de sfârșit de an școlar (cărți de Mihai Eminescu, steaguri tricolore, rechizite și dulciuri) iar bunicilor din colțul Harghitei alimente de bază (ulei, mălai, făină, orez, paste făinoase).
Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu