Republica Moldova

Soldatii rusi vor sa paraseasca Transnistria. 70% din soldatii rusi detasati in Transnistria au cerut sa fie transferati in Rusia

Soldatii rusi ai Grupului Operativ al Trupelor Ruse detasati in asa zisa republica transnistreana privesc misiunea lor din regiunea secesionista de peste Nistru ca pe o pedeapsa la care sunt supusi atunci cand sunt dislocati in stanga Nistrului. Aproximativ 70% dintre militarii rusi din Transnistria si-au depus cereri adresate Ministerului Apararii de la Moscova pentru a fi transferati la unitati militare de pe teritoriul Federatiei Ruse.

Soldatii rusi vor sa paraseasca Transnistria. 70% din soldatii rusi detasati in Transnistria au cerut sa fie transferati in Rusia

Prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova a devenit o povara pentru multi din militarii rusi, drept dovada stand numeroasele solicitari de transferuri pe care soldatii rusi le fac uneori chiar si imediat dupa sosirea in Transnistria.

Dupa ce Rada Suprema de la Kiev a denuntat cinci acorduri de cooperare tehnico-militara cu Rusia, inclusiv acordul privind tranzitul trupelor ruse spre Transnistria, soldatii rusi mai puteau ajunge in regiunea separatista doar prin aeroportul Chisinau. Insa, in ultimii ani, chiar si pe aeroportul Chisinau, uneori soldatii rusi sunt retinuti si deportati.

Presa rusa noteaza ca din octombrie 2014 pana in iunie 2015, autoritatile de la Chisinau au interzis accesul in Republica Moldova pentru aproximativ 100 de militari rusi. Pentru a ajunge in regiunea separatista de peste Nistru, uneori soldatii rusi sunt nevoiti sa recurga la metode neconventionale, sau sa intre in Republica Moldova de pe teritoriul Romaniei.

Grupului Operativ al Trupelor Ruse este compus din doua batalioane de aproximativ 1000 de militari, cu misiunea de a asigura paza depozitelor de armament  ale fostei Armate a 14-a de la Cobasna, unde se estimeaza ca s-ar mai afla inca intre 19-21 tone de munitii.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

20 de ore ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

20 de ore ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

2 zile ago

25 Iunie 1942 – Cum se petrecea colonizarea cu unguri a unei comune din Cluj prin deposedarea de locuințe a românilor

În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…

6 zile ago

20 Iunie 1942 – O pagină dramatică din istoria Transilvaniei: uciderea lui Lungu Ioan, un bătrân român de 70 de ani din satul Vânători, Cluj

În anul 2020, istoricul român Vasile Lechințan publica un cutremurător studiu despre atrocitățile petrecute în…

o săptămână ago