Unde este efervescenta culturala din acele vremuri? Acum avem doar asa zisi “intelectuali” care vor sa ni-l transforme pe Eminescu in “cadavrul din debara”, pe Mircea Eliade, Blaga sau Cioran in scriitori interzisi, iar scriitorii, poetii sau artistii contemporani patrioti sunt marginalizati, politicienii patrioti sunt exclusi din viata politica.
Unde este acel spirit patriotic care dadea avant curentului unionist pe cele doua maluri ale Prutului la inceputul anilor ’90? Pana nu vom reinvia spiritul romanismului, valorile culturale, spirituale, istorice si morale ale poporului roman vor continua sa fie batjocorite de catre straini, cu acordul tacit al asa zisilor conducatori ale celor doua state romanesti de pe ambele maluri ale Prutului.
Nicolae Sulac: “Fa Doamne din moldoveni, macar 100 de ceceni!” – Versul pentru care a fost asasinat!
La 6 iulie 1600, Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”, confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârșitul lunii mai 1600).
Este nazuinta de veacuri a tuturor romanilor din spatiul carpato-danubiano-pontic de a trai cu totii intre granitele aceluiasi stat. Sa nu lasam sa fi fost inutil sacrificiul si sangele varsat de atat de multe generatii de romani care s-au jertift in razboaie crancene pentru acest ideal.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Parintele Vasile Antonie, preot in comuna Vâlcele, județul Covasna, impreuna cu Asociatia “Iubim toti oamenii” au initiat o campanie intitulata “Un român pentru România.Nu-i abandona, nu-i avorta, îi primesc eu!”. De la declansarea acestei campanii si pana acum acum fost salvate astfel cel putin zece vieti. Parintele Vasile Antonie: “Naşteţi încă […]