RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

„NU NE ÎNCHIDEŢI ŞCOALA!”, STRIGĂ ROMÂNII DIN TÂRNAUCA

Print Friendly, PDF & Email

Strigă, imploră, plâng… Bat la uşi şi cer, cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură. Nu pot spune că nu li se deschide, că nu sunt auziţi. Atât doar că nu aud nimic altceva în afară de promisiuni incerte din partea celor cu putere de decizie. Joi, 27 iulie, aproape o zi întreagă am trăit drama (pentru unii chiar un început de tragedie) locuitorilor a două cătune – Hergheligehi (rebotezat Tabunivka) şi Săvineşti, ce ţin de satul Târnauca.

În ambele aşezări, situate la vreo 4 kilometri de centrul comunei spre care duc nişte drumuri de ţară cu hopuri la tot pasul, există din timpuri de demult şcoli primare.

„NU NE ÎNCHIDEŢI ŞCOALA!”, STRIGĂ ROMÂNII DIN TÂRNAUCA

Numărul elevilor a variat în diferite perioade, însă până anul trecut, când la Hergheligeni nu s-a adunat minimul de copii pentru clasa întâia, funcţionarea lor nu s-a aflat sub pericol. După experienţa amară de un an, privind transportarea micuţilor la şcoala din centru, părinţii şi buneii s-au „răsculat”, cerându-şi şcoala înapoi, iar cei din cătunul Săvineşti se tem să nu nimerească şi ei în aceeaşi situaţie. Părinţii nici în ruptul capului nu vor să renunţe la şcoala lor, chiar şi aşa avariată, fiind gata s-o repare cu propriile puteri.

În faţa primării vreo 40 de oameni din ambele cătune aşteptau sosirea susţinătorilor din Cernăuţi (scriitorul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi, profesorul Arcadie Moisei, responsabil de problemele şcolilor cu limba română de predare din cadrul aceleiaşi instituţii”, corespondentul „Zorilor Bucovinei”, bloggerul Vasile Răuţ). Decişi să apere, conform literei legii, drepturile copiilor lor la învăţământ, părinţii erau pregătiţi să repete protestul organizat cu două zile înainte la Administraţia Raională de Stat Herţa.

Câteva tinere mămici au venit cu prunci în cărucioare şi copilaşi mai mărişori, care vor păşi la 1 septembrie pentru prima dată pragul şcolii. Cei din Săvineşti îl aveau alături pe Vasile Tutunaru, profesor de limba română la Liceul „Gheorghe ”Asachi” din Herţa. El s-a născut în acest cătun, a făcut şcoala primară aici, la fel ca părinţii şi bunicii săi.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline