Istorie

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași,unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

Domnitorul Mihail Sturdza este finantorul principal si cel care a venit cu ideea inaltarii unei biserici monumentale in capitala Moldovei, fiind sustinut in acest demers si de catre mitropolitul Veniamin Costache. Actul de nastere al Catedralei mitropolitane poate fi considerat hrisovul domnesc de proiectare si de cosntruire a unei noi biserici de pe 8 august 1826, act emis de catre Ionita Sandu Sturdza, domnitor al Moldovei intre anii 1822-1828.

In centru, Catedrala Mitropolitana din Iasi într-un desen publicat în 1855

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost inaltata pe locul in care existasera candva alte doua biserici mai vechi care nu s-au mai pastrat pana in zilele noastre: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea).Intre anii 1833 si 1839 s-a lucrat după planurile arhitecților Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. Din cauza ca pe 23 mai 1857 s-a prabusit bolta centrala a constructiei, catedrala a ramas intr-o stare precara timp de aproximativ doua decenii.

Mitropolitul Iosif Naniescu pune in anul 1880 practic a doua piatra de temelie, finalizand lucrarile cu ajutorul autoritatilor statului in anul 1887. Proiectul catedralei a fost refacut de catre arhitectul Alexandru Orăscu, renuntandu-se la ideea unei cupole imense centrale, aceasta fiind inlocuita cu un sistem de patru bolti, despartite prin arce transversale.

Pe 23 aprilie 1887 a avut loc sfintirea Catedralei Mitropolitane, evenimentul transformandu-se in unul national, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.  Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:

Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

o zi ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

o zi ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago