La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași,unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.
La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași
Domnitorul Mihail Sturdza este finantorul principal si cel care a venit cu ideea inaltarii unei biserici monumentale in capitala Moldovei, fiind sustinut in acest demers si de catre mitropolitul Veniamin Costache. Actul de nastere al Catedralei mitropolitane poate fi considerat hrisovul domnesc de proiectare si de cosntruire a unei noi biserici de pe 8 august 1826, act emis de catre Ionita Sandu Sturdza, domnitor al Moldovei intre anii 1822-1828.
Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost inaltata pe locul in care existasera candva alte doua biserici mai vechi care nu s-au mai pastrat pana in zilele noastre: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea).Intre anii 1833 si 1839 s-a lucrat după planurile arhitecților Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. Din cauza ca pe 23 mai 1857 s-a prabusit bolta centrala a constructiei, catedrala a ramas intr-o stare precara timp de aproximativ doua decenii.
Mitropolitul Iosif Naniescu pune in anul 1880 practic a doua piatra de temelie, finalizand lucrarile cu ajutorul autoritatilor statului in anul 1887. Proiectul catedralei a fost refacut de catre arhitectul Alexandru Orăscu, renuntandu-se la ideea unei cupole imense centrale, aceasta fiind inlocuita cu un sistem de patru bolti, despartite prin arce transversale.
Pe 23 aprilie 1887 a avut loc sfintirea Catedralei Mitropolitane, evenimentul transformandu-se in unul national, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta. Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:
„Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…”
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Pentru a doua oara consecutiv, echipa paralimpică română va fi sustinuta si in acest an la Jocurile Paralimpice de la Rio de catre Olympus, unul dintre cei mai importanti producatori de piata romaneasca de lactate, care va directiona catre Comitetul Paralimpic cate 50 de bani pentru fiecare sticla promotionala Olympus cumparata. […]