libris.ro

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași,unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

Domnitorul Mihail Sturdza este finantorul principal si cel care a venit cu ideea inaltarii unei biserici monumentale in capitala Moldovei, fiind sustinut in acest demers si de catre mitropolitul Veniamin Costache. Actul de nastere al Catedralei mitropolitane poate fi considerat hrisovul domnesc de proiectare si de cosntruire a unei noi biserici de pe 8 august 1826, act emis de catre Ionita Sandu Sturdza, domnitor al Moldovei intre anii 1822-1828.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


In centru, Catedrala Mitropolitana din Iasi într-un desen publicat în 1855
In centru, Catedrala Mitropolitana din Iasi într-un desen publicat în 1855

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost inaltata pe locul in care existasera candva alte doua biserici mai vechi care nu s-au mai pastrat pana in zilele noastre: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea).Intre anii 1833 si 1839 s-a lucrat după planurile arhitecților Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. Din cauza ca pe 23 mai 1857 s-a prabusit bolta centrala a constructiei, catedrala a ramas intr-o stare precara timp de aproximativ doua decenii.

Mitropolitul Iosif Naniescu pune in anul 1880 practic a doua piatra de temelie, finalizand lucrarile cu ajutorul autoritatilor statului in anul 1887. Proiectul catedralei a fost refacut de catre arhitectul Alexandru Orăscu, renuntandu-se la ideea unei cupole imense centrale, aceasta fiind inlocuita cu un sistem de patru bolti, despartite prin arce transversale.

Pe 23 aprilie 1887 a avut loc sfintirea Catedralei Mitropolitane, evenimentul transformandu-se in unul national, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.  Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:

Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info