RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

Print Friendly, PDF & Email

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași,unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

La 8 august 1826, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

Domnitorul Mihail Sturdza este finantorul principal si cel care a venit cu ideea inaltarii unei biserici monumentale in capitala Moldovei, fiind sustinut in acest demers si de catre mitropolitul Veniamin Costache. Actul de nastere al Catedralei mitropolitane poate fi considerat hrisovul domnesc de proiectare si de cosntruire a unei noi biserici de pe 8 august 1826, act emis de catre Ionita Sandu Sturdza, domnitor al Moldovei intre anii 1822-1828.

In centru, Catedrala Mitropolitana din Iasi într-un desen publicat în 1855

In centru, Catedrala Mitropolitana din Iasi într-un desen publicat în 1855

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost inaltata pe locul in care existasera candva alte doua biserici mai vechi care nu s-au mai pastrat pana in zilele noastre: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea).Intre anii 1833 si 1839 s-a lucrat după planurile arhitecților Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. Din cauza ca pe 23 mai 1857 s-a prabusit bolta centrala a constructiei, catedrala a ramas intr-o stare precara timp de aproximativ doua decenii.

Mitropolitul Iosif Naniescu pune in anul 1880 practic a doua piatra de temelie, finalizand lucrarile cu ajutorul autoritatilor statului in anul 1887. Proiectul catedralei a fost refacut de catre arhitectul Alexandru Orăscu, renuntandu-se la ideea unei cupole imense centrale, aceasta fiind inlocuita cu un sistem de patru bolti, despartite prin arce transversale.

Pe 23 aprilie 1887 a avut loc sfintirea Catedralei Mitropolitane, evenimentul transformandu-se in unul national, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.  Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:

Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline