Romania se alatura demersului de infiintare al Tribunalului International pentru Crimele Comunismului

Tara noastra se alatura demersului initiat de catre tarile baltice si Polonia de infiintare a unui tribunal international pentru investigarea crimelor comunismului. Anul trecut, la Tallinn, mai multe tari afectate in trecut de regimurile totalitare comuniste au semnat un acord pentru infiintarea Tribunalului International pentru Crimele Comunismului.

Radu Preda, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a anuntat intr-un articol publicat in Adevarul faptul ca Romania sustine demersul tarilor care au semnat “Declaratia de la Tallinn”, alaturandu-se acestei initiative:

“MEMORIE SI JUSTITIE

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

România se alătură ţărilor care susţin Declaraţia de la Tallinn de anul trecut prin care, pe lângă cultura memoriei victimelor totalitarismului comunist, se cere înfiinţarea unui Tribunal Penal Internaţional privind Crimele Comunismului.”, a postat Radu Preda pe Facebook

Romania se alatura demersului de infiintare al Tribunalului International pentru Crimele Comunismului

Textul declaratiei de la Tallinn:

“In aceasta zi pan-europeana de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, ne aducem aminte de toate victimele acestor regimuri. Trebuie sa fim uniti impotriva totalitarismului, indiferent de sursele sale ideologice si de forma lui de exprimare.

Sarcina sistemului de educatie este de a promova justitia istorica si de a oferi mai tinerei generatii surse adecvate de cunoastere a genocidelor motivate ideologic si a crimelor impotriva umanitatii comise in trecut, dar si a cauzelor lor.

Memoria victimelor regimurilor totalitare ne obliga sa condamnam expunerea de simboluri ale regimurilor totalitare, acolo unde acestea servesc la tentative de a justifica si eroiza actele acelor regimuri. Toate regimurile totalitare, precum cel nazist si cel comunist, au restrictionat sistematic libertatile oamenilor si le-au incalcat drepturile, sub forma lor extrema de crime impotriva umanitatii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natura genocidala.

Genocidul si crimele impotriva umanitatii sunt crime care nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justitie. Din pacate, practica investigarii si condamnarii crimelor regimului comunist este insuficienta si lipsita de coordonare intre tari.

Fundamentul pentru conciliere si construirea viitorului il reprezinta justitia. Competenta curtilor supranationale existente nu include investigarea crimelor din trecut comise de regimurile comuniste si pedepsirea celor vinovati. Consideram ca este necesara explorarea posibilitatii unei cooperari supranationale pentru a infiinta o institutie speciala care sa investigheze crimele regimurilor totalitare, incluzand crimele regimului comunist, asa cum crimele regimului nazist au fost condamnate, iar partile vinovate pedepsite.

Este important sa se formeze o echipa de experti care sa analizeze aceasta problema. Consideram ca este necesar sa evidentiem faptul ca toate tarile trebuie sa asigure accesul public la arhivele care contin informatii legate de crimele regimurilor totalitare. Solicitam guvernelor tuturor tarilor europene sa ofere atat sprijin material, cat si moral pentru investigarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a preveni manipularea datelor istorice si pentru valorizarea rezultatelor investigatiilor”.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial!

vin aug. 26 , 2016
100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, război în care țăranii români au pus mâna pe arme pentru ca Țara să fie întreagă. Activitățile aniversare și ceremoniile militare se vor desfășura și la Brașov în perioada 26-27 august.  Vineri- rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul […]
100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News