RSS

Scandal legat de semnăturile de …

O situație destul de…

Jos corupții altora, și sus coru…

Luptătorii împotriva…

Politicienii să nu mai interfere…

"Când vom trece de l…

ȘEFUL KGB ȘI LIDERUL ULTERIOR AL…

"Motto: “Am fost ca …

10 AUGUST 2018 - ZIUA MINCIUNII

"La 10 august 2018 a…

(FOTO) Șoc și groază la spitalul…

Pozele în care apăre…

Ieșenii alături de Camelia Smica…

Acțiune de solidarit…

Spitalul modular de la Lețcani: …

Sâmbătă, 8 august 20…

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva …

Avocatul Gheorghe Pi…

La 8 august 1943, la Șimleul Sil…

Potrivit unui comuni…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Romania se alatura demersului de infiintare al Tribunalului International pentru Crimele Comunismului

Print Friendly, PDF & Email

Tara noastra se alatura demersului initiat de catre tarile baltice si Polonia de infiintare a unui tribunal international pentru investigarea crimelor comunismului. Anul trecut, la Tallinn, mai multe tari afectate in trecut de regimurile totalitare comuniste au semnat un acord pentru infiintarea Tribunalului International pentru Crimele Comunismului.

Radu Preda, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a anuntat intr-un articol publicat in Adevarul faptul ca Romania sustine demersul tarilor care au semnat “Declaratia de la Tallinn”, alaturandu-se acestei initiative:

“MEMORIE SI JUSTITIE

România se alătură ţărilor care susţin Declaraţia de la Tallinn de anul trecut prin care, pe lângă cultura memoriei victimelor totalitarismului comunist, se cere înfiinţarea unui Tribunal Penal Internaţional privind Crimele Comunismului.”, a postat Radu Preda pe Facebook

Romania se alatura demersului de infiintare al Tribunalului International pentru Crimele Comunismului

Textul declaratiei de la Tallinn:

“In aceasta zi pan-europeana de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, ne aducem aminte de toate victimele acestor regimuri. Trebuie sa fim uniti impotriva totalitarismului, indiferent de sursele sale ideologice si de forma lui de exprimare.

Sarcina sistemului de educatie este de a promova justitia istorica si de a oferi mai tinerei generatii surse adecvate de cunoastere a genocidelor motivate ideologic si a crimelor impotriva umanitatii comise in trecut, dar si a cauzelor lor.

Memoria victimelor regimurilor totalitare ne obliga sa condamnam expunerea de simboluri ale regimurilor totalitare, acolo unde acestea servesc la tentative de a justifica si eroiza actele acelor regimuri. Toate regimurile totalitare, precum cel nazist si cel comunist, au restrictionat sistematic libertatile oamenilor si le-au incalcat drepturile, sub forma lor extrema de crime impotriva umanitatii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natura genocidala.

Genocidul si crimele impotriva umanitatii sunt crime care nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justitie. Din pacate, practica investigarii si condamnarii crimelor regimului comunist este insuficienta si lipsita de coordonare intre tari.

Fundamentul pentru conciliere si construirea viitorului il reprezinta justitia. Competenta curtilor supranationale existente nu include investigarea crimelor din trecut comise de regimurile comuniste si pedepsirea celor vinovati. Consideram ca este necesara explorarea posibilitatii unei cooperari supranationale pentru a infiinta o institutie speciala care sa investigheze crimele regimurilor totalitare, incluzand crimele regimului comunist, asa cum crimele regimului nazist au fost condamnate, iar partile vinovate pedepsite.

Este important sa se formeze o echipa de experti care sa analizeze aceasta problema. Consideram ca este necesar sa evidentiem faptul ca toate tarile trebuie sa asigure accesul public la arhivele care contin informatii legate de crimele regimurilor totalitare. Solicitam guvernelor tuturor tarilor europene sa ofere atat sprijin material, cat si moral pentru investigarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a preveni manipularea datelor istorice si pentru valorizarea rezultatelor investigatiilor”.Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info