Pe 1 septembrie 1912 avea loc la Bucuresti, in sala „Eforie”, premiera filmului „Războiul Independenței”, regizat de catre Grigore Brezeanu si sponsorizat financiar de catre Leon Popescu. Filmul a rulat timp de o luna in Romania, un record pentru acele vremuri, fiind prezentat apoi la Viena si Budapesta. „Războiul Independenței” sau “Independența României” este primul film romanesc inspirat din istorie, realizat intre anii 1911 si 1912, avand drept subiect ilustrarea Razboiului Romano-Ruso- Turc din 1877, cunoscut si ca Razboiul de Independenta al Romaniei.
Cu toate neajunsurile tehnice si de alta natura ale acelei vremi, filmul a facut totusi o impresie placuta romanilor de pe ambele parti ale Carpatilor, din distributie facand parte cei mai buni actori ai Teatrului National din Bucuresti si ai celorlalte teatre din capitala.
Pe 1 septembrie 1912 avea loc premiera filmului Razboiul Independentei
Filmul a fost realizat prin impletirea adevarului istoric cu elemente din opera lui Vasile Alecsandri (Peneș si Rodica, „Cei nouă și cu sergentul zece”). In finalul filmului sunt prezentate si niste secvente reale ce au fost filmate in timpul unei parade militare din 10 mai 1912 (n.r. pe atunci Ziua Nationala a Romaniei).Filmul a rulat si in strainatate, in Austria, Germania, Ungaria, Italia, Rusia si Franta. La scurta vreme dupa premiera sa, filmul a rulat la Budapesta, Viena si Paris. Un critic de film francez nota in 1912:
Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar
Curios este faptul ca in anul 1913 filmul a fost achizitionat si de catre casa de filme „Apollo” din Budapesta, fiind distribuit in principalele orase din Banat si Transilvania, impreuna cu programul de 16 pagini al lui Leon Popescu.
Reactiile din presa locala din provinciile romanesti ale Imperiului Austro-Ungar sunt edificatoare:
Glasul.info