fbpx

RSS

La 30 mai 1945 începea procesul …

La scurtă vreme după…

La 30 Mai 1990 se înființa la Bu…

În ediția sa din 21-…

Palatul Victoriei, singura bodeg…

În România lucrului …

Acuzații la adresa lui Mihai Chi…

"Ne-am săturat de mi…

De Ziua Eroilor la Cimitirul de …

,,Preoți cu Crucea-n…

La 29 Mai 1848, guvernul Transil…

La 29 mai 1848 se de…

29 Mai 1453: Cucerirea Constanti…

Căderea Constantinop…

Acesta a fost rostul amenzilor î…

„M-am umilit în fața…

29-31 Iulie: Simpozionul Memoria…

"Simpozionul memoria…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Pe 1 septembrie 1912 avea loc premiera filmului Razboiul Independentei

Print Friendly, PDF & Email

Pe 1 septembrie 1912 avea loc la Bucuresti, in sala „Eforie”, premiera filmului „Războiul Independenței”, regizat de catre Grigore Brezeanu si sponsorizat financiar de catre Leon Popescu. Filmul a rulat timp de o luna in Romania, un record pentru acele vremuri, fiind prezentat apoi la Viena si Budapesta.  „Războiul Independenței” sau “Independența României” este primul film romanesc inspirat din istorie, realizat intre anii 1911 si 1912, avand drept subiect ilustrarea Razboiului Romano-Ruso- Turc din 1877, cunoscut si ca Razboiul de Independenta al Romaniei.

Cu toate neajunsurile tehnice si de alta natura ale acelei vremi, filmul a facut totusi o impresie placuta romanilor de pe ambele parti ale Carpatilor, din distributie facand parte cei mai buni actori ai Teatrului National din Bucuresti si ai celorlalte teatre din capitala.

Pe 1 septembrie 1912 avea loc premiera filmului Razboiul Independentei

Filmul a fost realizat prin impletirea adevarului istoric cu elemente din opera lui Vasile Alecsandri (Peneș si Rodica, „Cei nouă și cu sergentul zece”). In finalul filmului sunt prezentate si niste secvente reale ce au fost filmate in timpul unei parade militare din 10 mai 1912 (n.r. pe atunci Ziua Nationala a Romaniei).

Filmul a rulat si in strainatate, in Austria, Germania, Ungaria, Italia, Rusia si Franta. La scurta vreme dupa premiera sa, filmul a rulat la Budapesta, Viena si Paris. Un critic de film francez nota in 1912:

„ (n.r. Realizatorii) au adus în arta de a grupa grafic, o măiestrie demnă de marii maeștri ai studiourilor noastre, în special în reconstituirea luptelor din jurul Griviței și ale Plevnei…”.

Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar

Curios este faptul ca in anul 1913 filmul a fost achizitionat si de catre casa de filme „Apollo” din Budapesta, fiind distribuit in principalele orase din Banat si Transilvania, impreuna cu programul de 16 pagini al lui Leon Popescu.

Filmul "Independenta Romaniei" 1912, Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar

Filmul “Independenta Romaniei” 1912, Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar

Reactiile din presa locala din provinciile romanesti ale Imperiului Austro-Ungar sunt edificatoare:

„de mult nu s-a mai pomenit la noi, românii ungureni, un entuziasm ca cel ce s-a ridicat prin reprezentațiile filmului…”

„În aceste două zile a dat publicul năvală asupra teatrului Olympia, având loc, la zi, 4 – 5 reprezentații. Mai ales marți, fiind și zi de târg, au venit și mulți săteni cari, desigur, au dus acasă la ai lor vestea minunei ce au văzut.”

„s-a întâmplat ca elanul transilvănenilor să se transforme la ieșirea din sălile de cinema în adevărate manifestații de stradă.”

Glasul.infoComentarii

comentarii

Susține presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info