Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea

Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, ajutorul comandantului Regimentului de Infanterie 30 Muscel. Cu 100 de ani in urma, granita dintre România si Imperiul Austro-Ungar trecea si prin localitatea Fundata. In noaptea de 27 spre 28 august 1916, aici au avut loc primele lupte in care a intrat Armata Româna pentru eliberarea Transilvaniei. In aceasta noapte, in lupta de la postul de granita a cazut rapus de gloante Gheorghe Poenaru-Bordea, impreuna cu 30 de soldati.

Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea

Pentru a aduce un omagiu acestor primi eroi care si-au dat viata acum 100 de ani pentru reintregirea tarii, un grup de 20 de membri si prieteni ai asociatiei Neamunit s-au deplasat in localitatea Fundata, la monumentul ridicat in cinstea colonelului Poenaru-Bordea. Aici, s-au revopsit lanturile, s-au refacut inscriptiile de pe monumente, s-a legat banderola tricolora pe cruci si s-au revopsit tunurile.Apoi, impreuna cu preotul din sat, s-a tinut o slujba de pomenire a sufletelor eroilor cazuti acolo pentru tara, primii dintr-un foarte lung sir intre 1916 si 1919.

In Primul Razboi Mondial, si-au dat viata peste 600.000 de Români, din care circa 330.000 de soldati si restul civili. Doar datorita jertfei lor de sange, s-a putut crea România Mare. Respect si recunostinta vesnica eroilor nostri. Iar noi, cei de azi, avem datoria sa incercam sa fim demni de mostenirea lor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Sursa/Foto: Neamunit

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

In ciuda ambasadorului James Pettit, "rusii" din Republica Moldova afiseaza ostentativ harti cu Romania Mare

sâm sept. 10 , 2016
In ciuda ambasadorului James Pettit, „rusii” din Republica Moldova afiseaza ostentativ harti cu Romania Mare. Parca vrand sa-i dea o lectie nestiutorului de istorie si in acelasi timp bagatorului in seama, in probleme pe care nu-l privesc, micului si nefericitului ambasador al SUA la Chisinau, James Pettit, „rusii” din Republica […]
In ciuda ambasadorului James Pettit, "rusii" din Republica Moldova afiseaza ostentativ harti cu Romania Mare, Foto: Sofia Angelica / www.facebook.com/CALL9II

Poate vă place și:

libris.ro