Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, Foto: NeamUnit
Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, ajutorul comandantului Regimentului de Infanterie 30 Muscel. Cu 100 de ani in urma, granita dintre România si Imperiul Austro-Ungar trecea si prin localitatea Fundata. In noaptea de 27 spre 28 august 1916, aici au avut loc primele lupte in care a intrat Armata Româna pentru eliberarea Transilvaniei. In aceasta noapte, in lupta de la postul de granita a cazut rapus de gloante Gheorghe Poenaru-Bordea, impreuna cu 30 de soldati.
Pentru a aduce un omagiu acestor primi eroi care si-au dat viata acum 100 de ani pentru reintregirea tarii, un grup de 20 de membri si prieteni ai asociatiei Neamunit s-au deplasat in localitatea Fundata, la monumentul ridicat in cinstea colonelului Poenaru-Bordea. Aici, s-au revopsit lanturile, s-au refacut inscriptiile de pe monumente, s-a legat banderola tricolora pe cruci si s-au revopsit tunurile.Apoi, impreuna cu preotul din sat, s-a tinut o slujba de pomenire a sufletelor eroilor cazuti acolo pentru tara, primii dintr-un foarte lung sir intre 1916 si 1919.
In Primul Razboi Mondial, si-au dat viata peste 600.000 de Români, din care circa 330.000 de soldati si restul civili. Doar datorita jertfei lor de sange, s-a putut crea România Mare. Respect si recunostinta vesnica eroilor nostri. Iar noi, cei de azi, avem datoria sa incercam sa fim demni de mostenirea lor.
Sursa/Foto: Neamunit
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment