RSS

Minune in România? Se opreste pr…

Minune in România? Se…

Achitat definitiv dupa ce a stat…

Achitat definitiv dup…

Inca o batjocura la adresa român…

Inca o batjocura la a…

PROTEST al comunității româneşti…

PROTEST al comunități…

Gigi Becali este reclamat din no…

Gigi Becali este recl…

De ce au Hun(ii)orii nevoie de o…

De ce au Hun(ii)orii …

România e o tara corupta? Franta…

România e o tara coru…

Increderea in Facebook incepe sa…

Increderea in Faceboo…

Cum s-a rezolvat incidentul de l…

Cum s-a rezolvat inci…

Rauri de lacrimi de crocodil au …

Rauri de lacrimi de c…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Păcii: de ce încă e important Ștefan cel Mare

Există mai multe motive pentru care Ștefan cel Mare este și astăzi o figură relevantă, în ciuda a ceea ce criticii săi susțin. Este categoric greșit ca el să fie îndepărtat ca fiind prea anacronic pentru a putea juca un rol adecvat în epoca noastră. Să vedem de ce.

În tradiția islamică, există trei clasificări pe care o națiune sau un imperiu musulman le folosesc pentru a eticheta alte state. O ”Casă a Islamului” este o națiune islamică sau islamizată, în vreme ce o ”Casă a Războiului” este o națiune neislamică inamică. O a treia categorie, mai puțin întâlnită, este ”Casa Păcii”, o țară neutră care nu este nici islamică dar nici nu este privită ca un dușman al islamului. Statutul de ”Casă a Păcii” este ceea ce vechii principi români doreau pentru Valahia și Moldova și cei mai mulți dintre ei au mers la război cu turcii numai după ce cei din urmă au violat flagrant această înțelegere. Ștefan cel Mare este exemplul dintâi al acestei mentalități.

”Casa Păcii” este un statut pentru care, din când în când, trebuia luptat. De exemplu, Mehmed al II-lea se opunea semi-autonomiei principatelor românești, fiindcă în mod înțelept el prevăzuse că așa ceva ar putea duce la declinul Imperiului Otoman. Mehmed, un italofil a cărei mamă fusese probabil fie italiancă fie italiancă evreică, nu agrea un astfel de concept nemachiavelic cum era cel de ”Casă a Păcii”. De aceea a vizat fără succes să zdrobească principatele românești cu armate mai mari decât cea cu care cucerise Constantinopolul.

libris.ro

Ștefan cel Mare nu se vedea pe sine cu adevărat ca un cruciat împotriva islamului, ci dobândise o atare reputație fiindcă îi pricinuise lui Mehmed al II-lea cea mai mare înfrângere pe care turcii o cunoscuseră până atunci. Ștefan a preferat tratatele de pace cu turcii otomani și nu războiul, și pornise la război cu aceștia numai după ce tratatele respective fuseseră sistematic violate de către ambițiosul Mehmed. Din acest punct de vedere, Ștefan este un excelent antidot împotriva așa-zișilor lideri de astăzi, care sprijină cele mai neprovocate acte de agresiune împotriva națiunilor islamice în timp ce permit străinilor musulmani să imigreze în țările lor. Atitudinea lui Ștefan cel Mare a fost exact cea opusă, favorizând bunele relații cu musulmanii și nu războiul cu ei, dar neezitând să meargă la război în fața oricărei încercări de islamizare a țării sale.

Un alt motiv pentru care Ștefan cel Mare este o figură demnă de urmat este acela că a fost un geniu politic și strategic. Fiind conducătorul unei țări încercuite, el și-a bazat alianțele pe principiul de a evita războiul pe mai multe fronturi. El avea o abilitate atât de naturală de a face acest lucru încât aparent i-a fost ușor, ceea ce nu este adevărat. De aceea el este un excelent model de urmat pentru țările încercuite din punct de vedere geopolitic.

Presa soroșistă antiortodoxă din România s-a specializat în ridiculizarea canonizării lui Ștefan cel Mare, de obicei pe baza argumentului că, având mai multe neveste, statutul său ca model de bărbat creștin ar fi compromis. Aceasta este o minciună sfruntată. În primul rând, acest tip de aranjamente nu erau deloc condamnate de Biserică la vremea aceea. În al doilea rând, faptul că cel mai distins dintre mulții săi moștenitori direcți a fost o fiică sugerează că Ștefan, spre deosebire de vărul său Vlad, iubea și înțelegea realmente femeile. Aceasta nu înseamnă să sugerăm că stilul său de viață ar fi cumva aplicabil astăzi, ba chiar la vremea lui era clar de neînțeles pentru omul de rând. Dar în acele vremuri, trebuie că se promova astfel un sens real al frăției între femei bazat pe ideea depășirii geloziei feminine.

În concluzie, Ștefan cel Mare nu este un anacronism muzeal, așa cum spun criticii săi din ignoranță. Dimpotrivă, el are multe să ne învețe astăzi. Cineva ar putea chiar să meargă mai departe și să spună că figura lui este mai adecvată acum decât oricând.

Sursa: estica.eu


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Tricolorul de la Brețcu, jud. Covasna
Pentru “romanii” care isi vorbesc tara de rau

Pentru "romanii" care isi vorbesc tara de rau: Tu, STRĂINE,...

NAȚIUNEA ROMÂNĂ ESTE IUBIREA MEA BIBLICĂ! Fotoreporter, Lucian Curelariu.
SINDICATELE MOR, LIDERII MERG ÎNAINTE!

Liderul de la Sindicatul Energia Rovinari, Manu Tomescu, împreună cu...

Comunicat de Presă! Se înființează filiala Gorj, ALIANȚA NOASTRĂ ROMÂNIA!
Comunicat de Presă! Se înființează filiala Gorj, ALIANȚA NOASTRĂ ROMÂNIA!

Marian Munteanu, lider al generației revoluționare, vine la Târgu Jiu...

Închide