Istorie

Bataliile lui Stefan cel Mare au ajuns sa-i inspire pe strategii NATO

Batalia de la Codrii Cosminului din anul 1497 in care oastea lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, invingea vestita si temuta cavalerie polona aplicand o metoda ingenioasa prin care moldovenii au incetinit, izolat si imobilizat pe segmente cavalerii polonezi, nimicind mare parte din floarea nobilimii poloneze de la acea vreme, a devenit o sursa de inspiratie pentru actualii strategi militari ai NATO.

De curand, militarii NATO au facut o demonstratie prin care se arata cum pot fi oprite sau macar foarte mult incetinite tancurile, utilizand o metoda inspirata de catre un mare domnitor roman in timpul bataliei de la Codrii Cosminului. In timpul exercitiilor „Iron Sword” 2016 (Sabia de fier) care s-au desfasurat recent in Lituania, trupele NATO au prezentat o veche metoda prin care tehnica militara grea poate fi obstructionata cu ajutorul copacilor.

Metoda este simpla, folosita inca din timpuri medievale: se folosesc copaci de calibru mare din care se ridica o constructie unde copacii sunt aliniati in randuri paralele sau in cruce, pe directia adversarului. Pentru a-i produce daune directe cat mai grave adversarului, copacii masivi au varfurile ascutite si orientate catre directia de inaintare a dusmanului.

Utilizand aceasta metoda ingenioasa de lupta, oastea lui Stefan cel Mare, de aproximativ 22.000 de ostasi, a fost capabila sa aplice o infrangere usturatoare trupelor poloneze care erau in numar de aproximativ 60.000 de oameni, din care intre 5 si 10 mii de nobili polonezi in armura completa.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

13 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago