Vlad Lupan, ambasadorul Republicii Moldova la ONU: “gubernia rusa Bessarabia ramane inca rupta de toata familia sa romana“. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a facut una dintre poate cele mai interesante postari din ultima vreme, venita din partea unui oficial al celui de-al doilea stat romanesc. Intitulata „Lecție de bază de istorie, pentru incompetenți, din partea mea ca cetățean privat”, postarea de pe Facebook a lui Vlad Lupan transmite un mesaj cu totul diferit fata de noua abordare a proaspatului presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
In timp ce Igor Dodon si-a inceput mandatul de presedinte al Republicii Moldova cu o vizita in care s-a ploconit in fata tarului Rusiei si a facut niste declaratii mai mult decat obraznice la adresa Romaniei, abordand pe fata o politica antiromaneasca, unii oficiali ai Republicii Moldova iau atitudine:
Lectie de baza de istorie, pentru incompetenti, din partea mea ca cetatean privat:
1. Principatul Moldovei, cu capitala la Iasi, a fost entitatea administrativa si unica entitate LEGALA in Imperiul Otoman de la care a fost rupta in 1812 o parte din Tara de Sus, Tara de Jos si Basarabia – partea respectiva a fost numita (gresit) Besarabskaia Gubernia, dupa zona de sud a regiunii.
2. Entitatea legala Principatul Moldovei a continuat sa existe si a decis in 1859 sa aleaga pe (Nota Bene, dvoishnishilor!) pe nobilul moldovean Alexandru Ion Cuza, ca si Principe atat a Moldovei, cat si a Valahiei, in ianuarie 1859, in urma razboiului din Crimeea(!), creand Principatele unite, cu capitala la Iasi si Bucuresti.
3. Principatele unite isi asuma numele de Romania, lupta de partea Rusiei si devin independente ca Romania, nume istoric pentru toate 3 regiuni – Dimitrie Cantemir, adorat de rusi si apologetii lor, a scris un „Hronicon a toată Țara Românească (care apoi s-au împărțit în Moldova, Munteniască și Ardealul) …”, D. Cantemir, Hronicul vechimei româno-moldo-vlahilor, in Operele Principelui Dimitrie Cantemir.
4. Restul principatului Moldovei – o bucata rupta de casa, Gubernia rusa Bessarabia, a revenit doar temporar (si ramaine inca rupta de toata familia sa romana) la mama sa, Moldova, care era unica entitate legala care avea dreptul sa se numeasca Moldova, deci Romania istorica a lui Cantemir, Mihai Viteazu 1600 si copiii copiilor nostri.
Si punctum!
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.