Austria

India, Egiptul si tarile africane isi recupereaza vestigiile arheologice. Romania cand recupera tezaurile din Austria si Ungaria?

India, Egiptul si tarile africane isi recupereaza vestigiile arheologice. Romania cand recupera tezaurile din Austria si Ungaria? Chiar daca au fost candva doar niste umile colonii ale tarilor occidentale,India, Egiptul si tarile africane isi revendica acum si isi obtin inapoi comorile de patrimoniu jefuite cu salbaticie de catre tarile coloniale. Pentru ca unele vestigii arheologice de patrimoniu sa poata fi retrocedate tarilor de origine s-au dus uneori tratative chiar si de cativa zeci de ani, mai ales ca unele muzee din Occident au preferat sa tina ascunse sub cheie prin depozite secrete unele vestigii, decat sa le expuna publicului larg.

Romania este la randul ei una dintre tarile care au fost despuiate secole la rand de comorile sale de patrimoniu. Astfel s-a ajuns ca astazi unele dintre cele mai frumoase si valoroase comori lasate de stramosii nostri sa zaca prin muzeele din Austria si Ungaria. Oare noi suntem chiar mai prejos decat India, Egiptul si tarile africane? Noi nu ne putem recupera comorile de patrimoniu din mainile celor care ne-au jefuit secole la rand tara de tot felul de bogatii?

Numeroase vestigii arheologice dacice scoase de catre arheologi din pamantul tarii noastre, sau descoperite accidental se afla acum prin muzeele din occident, in special in cele din Austria si Ungaria. Prezenta acestor artefacte dacice in muzeele unor tari care nu au absolut nimic in comun cu dacii reprezinta in primul rand o insulta la adresa stramosilor nostri, locul lor fiind bineinteles pe teritoriul tarii noastre, unde sa fie puse oricand la dispozitia istoricilor si cercetatorilor romani.

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

13 ore ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

2 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

2 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

3 zile ago

25 Iunie 1942 – Cum se petrecea colonizarea cu unguri a unei comune din Cluj prin deposedarea de locuințe a românilor

În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…

6 zile ago