Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii
Romanii ardeleni lipsesc de 400 de ani de pe stema Ardealului. Si asta nu din cauza ca n-au cerut acest lucru, ci pentru ca le-a fost sistematic refuzat acest drept. Cu toate ca romanii ardeleni au reprezentat mereu majoritatea etnica din Transilvania, lor li s-a interzis intotdeauna sa aiba propriile insemne pe stema Transilvaniei. Toate cele trei natiuni privilegiate, sasii, secuii si maghiarii, sunt reprezentate simbolic prin insemne proprii, insa romanii ardeleni sunt priviti in continuare ca „natiune tolerata”, chiar daca acum avem pretentia ca Romania este stat unitar national.
Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii. De-a lungul timpului, romanii ardeleni au venit cu diferite propuneri legate de insemnele prin care natiunea romana ar trebui sa fie reprezentata pe stema Transilvaniei, insa acestea s-au lovit mereu de refuzul celor care au dorit sa se faca unicii stapani peste pamantul stramosesc al romanilor.
Dupa intrarea lor in Dieta din Pesta (Budapesta), deputatii romani ardeleni au conceput un program politic intitulat „Programul Ardelenilor”, ce continea 16 puncte esentiale care se le apere interesele nationale. Punctul al 10-lea din acest program se referea la dorinta romanilor ardeleni de a avea propriile insemne prin care sa fie reprezentati pe stema Ardealului:
Un alt punct important din Programul Ardelenilor era punctul al 5-lea care facea referire la egalitatea dintre limba romana, maghiara si germana la nivel institutional:
Note:
[1] Teodor V. Pacatian, „Luptele politice-nationale ale romanilor de sub coroana ungara”, 1906Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Leave a Comment