Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii

Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii

Romanii ardeleni lipsesc de 400 de ani de pe stema Ardealului. Si asta nu din cauza ca n-au cerut acest lucru, ci pentru ca le-a fost sistematic refuzat acest drept. Cu toate ca romanii ardeleni au reprezentat mereu majoritatea etnica din Transilvania, lor li s-a interzis intotdeauna sa aiba propriile insemne pe stema Transilvaniei. Toate cele trei natiuni privilegiate, sasii, secuii si maghiarii, sunt reprezentate simbolic prin insemne proprii, insa romanii ardeleni sunt priviti in continuare ca „natiune tolerata”, chiar daca acum avem pretentia ca Romania este stat unitar national.

Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii. De-a lungul timpului, romanii ardeleni au venit cu diferite propuneri legate de insemnele prin care natiunea romana ar trebui sa fie reprezentata pe stema Transilvaniei, insa acestea s-au lovit mereu de refuzul celor care au dorit sa se faca unicii stapani peste pamantul stramosesc al romanilor.

Dupa intrarea lor in Dieta din Pesta (Budapesta), deputatii romani ardeleni au conceput un program politic intitulat „Programul Ardelenilor”, ce continea 16 puncte esentiale care se le apere interesele nationale. Punctul al 10-lea din acest program se referea la dorinta romanilor ardeleni de a avea propriile insemne prin care sa fie reprezentati pe stema Ardealului:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


[alert-announce]”Natiunea romana sa aiba in marca Ardealului insemnele sale, un vultur stand pe o stanca de piatra cu crucea in gura, sa-si aiba culorile sale, vanat, rosu si galben, sigiliul si steagul sau.”[/alert-announce]

Un alt punct important din Programul Ardelenilor era punctul al 5-lea care facea referire la egalitatea dintre limba romana, maghiara si germana la nivel institutional:

[alert-announce]”Ca limba romana e egal indreptatita cu limba maghiara si germana, avand deplina valoare, nu numai la toate oficiile din tara, fara esceptiune, dar si in sectiunile ministeriale, instituite pentru Ardeal”[/alert-announce]

Note:

[1] Teodor V. Pacatian, „Luptele politice-nationale ale romanilor de sub coroana ungara”, 1906

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info