RSS

Orientarea sexuală nu este ceea …

    Orientarea sexual…

Baronul Brukenthal, un monument …

Iohannis i-a luat pe …

O rezoluție discriminatorie a Pa…

   Am ajuns s-o trăim…

Sibiul e pierdut pentru România?…

Sibiul e pierdut pent…

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Euro Education Federation recoma…

   Euro Education F…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii

Print Friendly, PDF & Email

Romanii ardeleni lipsesc de 400 de ani de pe stema Ardealului. Si asta nu din cauza ca n-au cerut acest lucru, ci pentru ca le-a fost sistematic refuzat acest drept. Cu toate ca romanii ardeleni au reprezentat mereu majoritatea etnica din Transilvania, lor li s-a interzis intotdeauna sa aiba propriile insemne pe stema Transilvaniei. Toate cele trei natiuni privilegiate, sasii, secuii si maghiarii, sunt reprezentate simbolic prin insemne proprii, insa romanii ardeleni sunt priviti in continuare ca “natiune tolerata”, chiar daca acum avem pretentia ca Romania este stat unitar national.

Romanii ardeleni au cerut in repetate randuri sa fie reprezentati in stema Ardealului prin insemne proprii. De-a lungul timpului, romanii ardeleni au venit cu diferite propuneri legate de insemnele prin care natiunea romana ar trebui sa fie reprezentata pe stema Transilvaniei, insa acestea s-au lovit mereu de refuzul celor care au dorit sa se faca unicii stapani peste pamantul stramosesc al romanilor.

Dupa intrarea lor in Dieta din Pesta (Budapesta), deputatii romani ardeleni au conceput un program politic intitulat “Programul Ardelenilor”, ce continea 16 puncte esentiale care se le apere interesele nationale. Punctul al 10-lea din acest program se referea la dorinta romanilor ardeleni de a avea propriile insemne prin care sa fie reprezentati pe stema Ardealului:

“Natiunea romana sa aiba in marca Ardealului insemnele sale, un vultur stand pe o stanca de piatra cu crucea in gura, sa-si aiba culorile sale, vanat, rosu si galben, sigiliul si steagul sau.”

Un alt punct important din Programul Ardelenilor era punctul al 5-lea care facea referire la egalitatea dintre limba romana, maghiara si germana la nivel institutional:

“Ca limba romana e egal indreptatita cu limba maghiara si germana, avand deplina valoare, nu numai la toate oficiile din tara, fara esceptiune, dar si in sectiunile ministeriale, instituite pentru Ardeal”

Note:

[1] Teodor V. Pacatian, “Luptele politice-nationale ale romanilor de sub coroana ungara”, 1906

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info