La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe

La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe. Cu aceasta ocazie este desfiintata organizarea  administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și este reînființata unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.

Reforma administrativ-teritorială din anul 1968, atunci cand s-a trecut de la impartirea pe regiuni si raioane (n.r. dupa modelul organizarii teritoriului Uniunii Sovietice) la reimpartirea pe judete (n.r. unitrati administrativ-teritoriale care fusesera desfiintate la presiunea sovieticilor de catre autoritatile comuniste in anul 1951), a fost in egala masura o descatusare de sub influenta sovietica si trecerea de la comunismul internationalist la un regim national-comunist.

La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe

Prima atestare documentara a impartirii tarilor romane in judete este facuta la 8 ianuarie 1392, atunci cand domnitorul Mircea cel Bătrân numeste printr-un hrisov „ținutul Vâlcii” județ. Asadar,  județul Vâlcea este primul județ atestat documentar de pe teritoriul actual al României.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Incepand cu anul 1968, teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, la care se adauga  municipiul București, care cu toate ca este si resedinta pentru judetul Ilfov, acesta este administrat separat, ca municipiu cu statut de judet, care nu face parte din judetul Ilfov.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

PROTEST IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST ÎN PARLAMENT!

mie feb. 15 , 2017
PROTEST IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST ÎN PARLAMENT! „Zeci de parlamentari au semnat un protest în care cer protecție împotriva gazelor de sist emise de colegul lor, MIHAI GOTIU, ieri, intr-una din reprizele de somn ale acestuia. Parlamentarul USR este acuzat ca, în timp ce doarme în plen, nu doar ca […]
PROTEST IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST ÎN PARLAMENT!

Poate vă place și:

libris.ro