RSS
TwitterFacebookPinterest

La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe

La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe. Cu aceasta ocazie este desfiintata organizarea  administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și este reînființata unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.

Reforma administrativ-teritorială din anul 1968, atunci cand s-a trecut de la impartirea pe regiuni si raioane (n.r. dupa modelul organizarii teritoriului Uniunii Sovietice) la reimpartirea pe judete (n.r. unitrati administrativ-teritoriale care fusesera desfiintate la presiunea sovieticilor de catre autoritatile comuniste in anul 1951), a fost in egala masura o descatusare de sub influenta sovietica si trecerea de la comunismul internationalist la un regim national-comunist.

La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe

Prima atestare documentara a impartirii tarilor romane in judete este facuta la 8 ianuarie 1392, atunci cand domnitorul Mircea cel Bătrân numeste printr-un hrisov „ținutul Vâlcii” județ. Asadar,  județul Vâlcea este primul județ atestat documentar de pe teritoriul actual al României.

Incepand cu anul 1968, teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, la care se adauga  municipiul București, care cu toate ca este si resedinta pentru judetul Ilfov, acesta este administrat separat, ca municipiu cu statut de judet, care nu face parte din judetul Ilfov.


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info