Din Romania au disparut doua reactoare nucleare? Profetul industriei transformate in fiare vechi nu este strain de acest lucru? De mai multa vreme Romania depune eforturi, fara succes insa deocamdata, pentru a realiza unitatile 3 si 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Inginerul Cornel Mihulecea, persoana care s-a ocupat cu proiectul energiei nucleare romanesti a declarat:
“Piesele reactoarelor pentru acele unităţi, produse în România, erau în stadiu avansat de fabricaţie încă din anul 1990, inclusiv 602 tone de combustibil nuclear. Din păcate, toate acestea au dispărut fără urmă în anii ’90”
Din Romania au disparut doua reactoare nucleare? Profetul industriei transformate in fiare vechi nu este strain de acest lucru?
Autoritatile din Romania anuntau la un moment dat faptul ca unitatile 3 si 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă vor fi realizate printr-o investite de aproximativ 6 miliarde de euro venita din China. Insa ca si multe alte proiecte in cooperare cu chinezii, anuntate cu surle si trambite, si acesta bate pasul pe loc:
“Chinezii voiau să vină cu banii, iar noi urma să venim cu tehnologia, pentru că ei ştiau, pe bună dreptate, că noi avem capacitatea tehnologică de a construi centrale nucleare. Lucru care nu se mai poate face, pentru că unităţile economice autohtone care se ocupau de aşa ceva au fost desfiinţate pe motiv că sunt fiare vechi”,a dezvaluit inginerul Cornel Mihulecea
Profetul industriei transformate in fiare vechi nu este strain de acest lucru?
“În ianuarie 1990, premierul Petre Roman m-a sunat şi mi-a cerut să mă pensionez. Am întrebat cui să predau tot ce am de predat – gândiţi-vă că este vorba despre tehnologie nucleară şi combustibili nucleari! -, iar el mi-a răspuns că nu trebuie să-mi fac griji, să plec şi gata! După câţiva ani de la plecarea mea, primele două reactoare au fost puse în funcţiune, dar celelalte două, pentru unităţile 3 şi 4, au dispărut, la fel cum au dispărut fără urmă şi cele 602 tone de combustibil nuclear, omologat şi fabricat legal în România. Cu acest combustibil ar fi putut funcţiona timp de 5 ani un reactor care furnizează 9% din energia ţării. Acum, va trebui să cumpărăm reactoare de la canadieni. Mi-e ruşine pentru ceea ce se întâmplă”, a marturist Cornel Mihulecea
Intr-un articol publicat pe blogul sau, profesorul Ion Coja se intreaba si el despre cum s-a putut intampla asa ceva in Romania, iar presa si clasa politica sa nu acorde prea mare atentie unei fapte de o asemenea gravitate:
“Abia azi am aflat de existența acestei dezvăluiri, care ar fi trebuit să țină pagina I a tuturor publicațiilor din România! Între timp, dacă nu mă înșel, nemernicul care răspunde la numele de PETRE ROMAN a fost răsplătit cu un loc în Parlamentul României, pe listele liberalilor. Asta este presa din România și clasa politică! Nici nu știi ce să-ți fie mai mare: rușinea sau scârba?!”, a scris Ion Coja
Note/Surse: ioncoja.ro
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.