Singurul deputat care a votat IMPOTRIVA sarbatoririi Unirii Romaniei cu Basarabia este de la UDMR. Impotriva proiectului adoptat de catre Camera Deputatilor cu scopul omagierii Unirii Romaniei cu Basarabia si de a face din ziua de 27 martie, din Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, o sarbatoare nationala a tuturor romanilor, a votat un singur deputat, Benkő Erika, membru al principalei formatiuni politice care face alergie la sarbatorile nationale ale romanilor: UDMR.
Foarte interesant este insa faptul ca printre propunerile legislative initiate de catre parlamentari incepand cu anul 2016 figureaza si aceasta: “Propunere legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare”, unde deputatul UDRM de Covasna, Benkő Erika, este prezenta pe lista initiatorilor.
Singurul deputat care a votat IMPOTRIVA sarbatoririi Unirii Romaniei cu Basarabia este de la UDMR
Cu alte cuvinte, in timp ce pe stimabila deputata UDMR-ista de Covasna, Benkő Erika, n-o doare nici macar in cot de ziua de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, este pe de alta parte profund preocupata ca ziua de 15 martie sa devina sarbatoare legala in Romania, iar manifestarile din timpul acestei sarbatori sa fie sustinute cu fonduri de la bugetul de stat.
Ce reprezinta totusi ziua de 15 martie pentru romani?
Pentru romanii ardeleni care au refuzat aceasta unire, zilele anului 1848 s-au transformat in zile ale razbunarii miselesti venite din partea hungarismului expansionist. In timp ce romanii ardeleni voiau sa se uneasca cu “Tara”, in cadrul Adunarii Nationale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Câmpia Libertăţii, o idee total contrarie “revolutiei maghiare”, ungurii vedeau in evenimentele din 1848 ocazia nesperata de a anexa Ardealul.
Acest 15 martie 1848 pentru romani a insemnat un bilant tragic: peste 40.000 de romani omorati, circa 300 de sate romanesti incendiate si rase de pe fata pamantului, numeroase crime si violente pe care lumea civilizata cu greu le-ar vedea pornite de catre unii care afirmau in “avantul lor revolutionar” ca aspiratiile revolutionarilor maghiari sunt : “sa fie pace, libertate si intelegere”.
Asadar, pentru romani si maghiari, ziua de 15 martie are semnificatii total opuse, unii sarbatorind, iar ceilalti comemorand.
Foto:cdep.ro