RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Singurul deputat care a votat IMPOTRIVA sarbatoririi Unirii Romaniei cu Basarabia este de la UDMR

Print Friendly, PDF & Email

Singurul deputat care a votat IMPOTRIVA sarbatoririi Unirii Romaniei cu Basarabia este de la UDMR. Impotriva proiectului adoptat de catre Camera Deputatilor cu scopul omagierii Unirii Romaniei cu Basarabia si de a face din ziua de 27 martie, din Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, o sarbatoare nationala a tuturor romanilor, a votat un singur deputat, Benkő Erika, membru al principalei formatiuni politice care face alergie la sarbatorile nationale ale romanilor: UDMR.

Foarte interesant este insa faptul ca printre propunerile legislative initiate de catre parlamentari incepand cu anul 2016 figureaza si aceasta: “Propunere legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare” unde deputatul UDRM de Covasna, Benkő Erika, este prezenta pe lista initiatorilor.

Singurul deputat care a votat IMPOTRIVA sarbatoririi Unirii Romaniei cu Basarabia este de la UDMR

Propunere legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare

Art.1 Se consacra ziua de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania

Art.2.

(1) In localitatile unde traiesc persoane apartinand comunitatii maghiare, autoritatile administratiei publice locale si judetene, institutiile publice pot organiza manifestari cultural artistice dedicate zilei de 15 martie.

(2) Fondurile necesare organizarii manifertarilor prevazute la alin. (1) pot fi asigurate din bugetele locale ale autoritatilor publice locale si judetene si ale institutiilor publice.

(3) Angajatorii acorda o zi libera, in data de 15 martie, la cerere, persoanelor apartinand comunitatii maghiare pentru participarea la manifestarile prevazute la art. (1)

Art. 3. Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot transmite, in cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestari”, se arata in forma iniatorului pentru aceasta propunere legislativa

Cu alte cuvinte, in timp ce pe stimabila deputata UDMR-ista de Covasna, Benkő Erika, n-o doare nici macar in cot de ziua de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, este pe de alta parte profund preocupata ca ziua de 15 martie sa devina sarbatoare legala in Romania, iar manifestarile din timpul acestei sarbatori sa fie sustinute cu fonduri de la bugetul de stat.

Ce reprezinta totusi ziua de 15 martie pentru romani?

Pentru cei care nu stiu inca despre ceea ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii in ziua respectiva, ziua de 15 martie 1848 reprezinta de fapt ziua cand parlamentul Ungariei a votat “unirea” cu Ardealul. In pofida faptului ca populatia majoritara din Transilvania era cea romaneasca, o mana de oameni straini cu totul de pamantul Transilvaniei, hotarau cu de la sine putere asa zisa “unire” a Ungariei cu Ardealul, fara ca macar sa fie intrebat si poporul majoritar din aceasta provincie daca vrea o asemenea “unire”.

Pentru romanii ardeleni care au refuzat aceasta unire, zilele anului 1848 s-au transformat in zile ale razbunarii miselesti venite din partea hungarismului expansionist. In timp ce romanii ardeleni voiau sa se uneasca cu “Tara”, in cadrul Adunarii Nationale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Câmpia Libertăţii, o idee total contrarie “revolutiei maghiare”, ungurii vedeau in evenimentele din 1848 ocazia nesperata de a anexa Ardealul.

Acest 15 martie 1848 pentru romani a insemnat un bilant tragic: peste 40.000 de romani omorati, circa 300 de sate romanesti incendiate si rase de pe fata pamantului, numeroase crime si violente pe care lumea civilizata cu greu le-ar vedea pornite de catre unii care afirmau in “avantul lor revolutionar” ca aspiratiile revolutionarilor maghiari sunt : “sa fie pace, libertate si intelegere”.

Asadar, pentru romani si maghiari, ziua de 15 martie are semnificatii total opuse, unii sarbatorind, iar ceilalti comemorand.

Foto:cdep.roSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info