libris.ro

Un monument istoric din IASI isi inlocuieste schelele vechi de opt ani cu unele noi, consolidarea monumentului batand pasul pe loc din cauza incompetentei si a nepasarii

Un monument istoric din IASI isi inlocuieste schelele vechi de opt ani cu unele noi, consolidarea monumentului batand pasul pe loc din cauza incompetentei si a nepasarii

Un monument istoric din IASI isi inlocuieste schelele vechi de opt ani cu unele noi, consolidarea monumentului batand pasul pe loc din cauza incompetentei si a nepasarii. Dincolo de orice dezbatere legata de religie, nu incape nici o urma de indoiala ca un exemplu de arhitectura romaneasca percum clopotnita Bisericii Sf. Spiridon este un monument istoric fara de care fosta capitala a Moldovei ar fi putin mai saraca din punct de vedere cultural cat si spiritual.

Vechile schele de pe clopotnita Bisericii Sf. Spiridon au fost montate in anul 2009, atunci cand s-a initiat procedura pentru restaurarea si reabilitarea acestui monument istoric, aflat in curtea spitalului cu acelasi nume.

Din cauza incompetentei si nepasarii, operatiunile de expertizare si consolidare a monumentului au batut pasul pe loc, trecand deja opt ani in care nu s-a intamplat aproape nimic, demersurile pentru restaurarea monumentului desfasurandu-se anevoios, in special din cauza birocratiei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Un monument istoric din IASI isi inlocuieste schelele vechi de opt ani cu unele noi, consolidarea monumentului batand pasul pe loc din cauza incompetentei si a nepasarii

Vechile schele care au strajuit clopotnita Bisericii Sf. Spiridon din curtea spitalului cu acelasi nume din IASI in cei aproape opt ani scursi pana acum, vor fi inlocuite cu unele noi, trecandu-se abia acum propriu zis la restaurarea monumentului istoric iesean.

Clopotnita Bisericii Sf. Spiridon este de altfel cladirea cea mai veche din curtea Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, ea fiind ridicata la 1786. Langa ea se afla doua cișmele pe care sunt inscriptionate mesaje in limbile turca, greaca si română, atestand faptul ca in anul 1765, cand pe tronul Moldovei se afla  Grigore Alexandru Ghica al III-lea, orasul a fost alimentat cu apa prin intermediul unor olane de lut ars.

„Io Gr. Ghica Vv.
Fântâna lui Silvam, scăldătoarea lui Solomon
Pâraiele făcătorului de minuni Spiridon
Izvorăsc sănătate într-a bolnavilor lăcașu
Desfătare, viață tuturor în Iașu
Al triilea Grigorie Alexandru Ghica dăruiește
Și către toți de obștie darul de înmulțește
Însetaților, vedeți, să dobândiți viața apelor.
Întru alu doilea anu alu Domnii Sale; leat: 1765 iulie 20”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info