Patriotism

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor. Romanii din Regatul Romaniei il numeau Alexandru Mocioni (n.r.  Mocsonyi, in forma maghiarizata) unul dintre cei mai mari patrioti romani de peste munti, in care “Neamul, Biserica, si toate asezamintele culturale, sociale, economice ale fratilor nostri de peste munti gaseau intr-insul un sprijinitor de frunte”.

Inca de tanar, de la varsta de 24 de ani, Alexandru Mocioni a intrat activ in viata politica, fiind ales deputat in Dieta de la Budapesta. Acolo, s-a distins chiar de la inceput ca un valoros si neintrecut aparator al poporului sau.

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor

Deputat in mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Mocioni s-a retras in cele din urma din politica, dezamagit de politica sovina maghiara si de nedreptatirea imensa a neamului sau, caruia nu i s-a permis niciodata sa aiba in parlamentul de la Budapesta reprezentanti intr-o proportie corespunzatoare numarului romanilor din Ungaria si Transilvania.

Alexandru Mocioni a initiat si a sprijinit infiintarea unui Partid National al romanilor din Banat si Crisana, fiind chiar presedintele partidului pentru o perioada de patru luni, militand pentru drepturile românilor din Banat, Crisana si din Transilvania.

Din pacate, astazi se vorbeste poate mult prea putin despre patriotii romani care si-au dus lupta in slujba neamului romanesc chiar din Parlamentul de la Budapesta, locul de unde veneau adeseori cele mai oribile si mai crunte masuri antiromanesti.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

27 Iulie 1600 – Mihai Viteazul, glasul Unirii și al dreptății pentru neamul românesc

Pe colina glorioasă a Albei Iulia, între zidurile ce aveau să găzduiască peste veacuri făurirea…

o zi ago

26 Iulie 1919 – Ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa: Când Neamul și-a Răscumpărat Demnitatea cu Sabia

La 26 iulie 1919 ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa. Au…

2 zile ago

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

4 zile ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

4 zile ago