Patriotism

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor. Romanii din Regatul Romaniei il numeau Alexandru Mocioni (n.r.  Mocsonyi, in forma maghiarizata) unul dintre cei mai mari patrioti romani de peste munti, in care “Neamul, Biserica, si toate asezamintele culturale, sociale, economice ale fratilor nostri de peste munti gaseau intr-insul un sprijinitor de frunte”.

Inca de tanar, de la varsta de 24 de ani, Alexandru Mocioni a intrat activ in viata politica, fiind ales deputat in Dieta de la Budapesta. Acolo, s-a distins chiar de la inceput ca un valoros si neintrecut aparator al poporului sau.

Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor

Deputat in mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Mocioni s-a retras in cele din urma din politica, dezamagit de politica sovina maghiara si de nedreptatirea imensa a neamului sau, caruia nu i s-a permis niciodata sa aiba in parlamentul de la Budapesta reprezentanti intr-o proportie corespunzatoare numarului romanilor din Ungaria si Transilvania.

Alexandru Mocioni a initiat si a sprijinit infiintarea unui Partid National al romanilor din Banat si Crisana, fiind chiar presedintele partidului pentru o perioada de patru luni, militand pentru drepturile românilor din Banat, Crisana si din Transilvania.

Din pacate, astazi se vorbeste poate mult prea putin despre patriotii romani care si-au dus lupta in slujba neamului romanesc chiar din Parlamentul de la Budapesta, locul de unde veneau adeseori cele mai oribile si mai crunte masuri antiromanesti.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

4 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

5 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago