RSS

25 Octombrie: Răspunde Române, P…

Răspunde Române, Pre…

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

Carei, ultima brazdă. Concurs na…

Cu ocazia Zilei de 2…

Pelerinaj sau stare de asediu? A…

Pelerinaj sau stare …

Tartorul cifrelor măsluite din G…

"După cazul Laurenți…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Print Friendly, PDF & Email

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

La 10 august 1884 se nastea Gherasim Istrati, cel care avea sa devina mai apoi scriitorul român de limbă română și franceză Panait Istrati. Scrierile sale au deseori ca tema aleasa lumea proletariatului, pe care Panait Istrati a cunoscut-o indeaproape, facand mai multe calatorii in Rusia sovietica.

Calatoriile sale in Rusia sunt de altfel si sursa de inspiratie pentru opera Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus“, in care critica si dezvaluie adevarata fata a regimului sovietic si denunta abuzurile facute in numele comunismului.

Dupa ce i se publica in La Nouvelle Revue Francaise lui Istrati „L’Affaire Roussakov ou l’Union Soviétique“, Romain Rolland are urmatoarea reactie:

“Ma consterneaza, ii scrie el o saptamana mai tarziu… Nimic din tot ce s-a scris de zece ani incoace impotriva Rusiei, din partea dusmanilor ei inraiti, nu i-a facut atata rau cat ii vor face aceste pagini. (…) Cum de n-ai inteles asta?”

Dupa scrierile antisovietice ale lui Panait Istrati, se porneste un adevarat viespar impotriva sa, atat din partea extremei stanga din Franta si alte tari satelit ale URSS, cat si din presa rusa.

Vetchernya Moskva a publicat un articol semnat de catre Bella Illyes, intitulat “Adevarata fata a lui Panait Istrati”, in care scriitorul roman are parte de o critica dura, fiind acuzat ca ar fi fost de fapt “agent al politiei secrete romane” si ca ar fi intentionat chiar sa faca un partid anticomunist

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Citez integral comentariul făcut de domnul Călin Kasper la textul despre norocul de a te naște român:

“Un rol aparte, as zice exceptional, de anticomunist, a jucat Panait Istrati, cel care, cu intuitia specific romaneasca, s-a dumirit primul de ceea ce a inseamnat comunismul sovietic. A fost invitat la ce-a de-a 10-a aniversare a Revolutiei din Octombrie, in 1927. Toti invitatii au cazut prada manipularii bolsevice, numai romanul nostru Panaiotakis, nu. A si scris o carte despre adevarata fata a comunismului, pe care, dupa ce a citit-o, Romain Rolland, care-i era mentor si prieten, l-a rugat sa n-o publice. Ceea ce, romanul nostru nu s-a invoit sa faca. Dupa ce i-a aparut cartea, a fost atacat de toata stanga franceza, in frunte cu ziarul L’Humanite si cativa scriitorasi de stanga de duzina, vanduti cu totii Moscovei. Panait Istrati a fost primul care a aratat lumii adevarata fata a comunismului. Ceea ce dezvaluise el lumii, pe la 1930, au priceput unii occidentali abia vreo 40 de ani mai tarziu. Dar nu toti!”

Și adaug: toată stânga franceză, scriitorimea în frunte cu R.Rolland și L.Aragon, Bărbusse, Triolet etc, după ani de zile au fost descoperiți în arhivele CCCP cu sumele primite de la Moscova pentru atașamentul lor la cauza Kominternistă!
Ce rușine pentru biata Franța!

Sursa: ioncoja.roSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info