Socant! Un doctor roman a fost b…

Socant! Un doctor rom…

La 28 aprilie 1879 se nastea The…

La 28 aprilie 1879 se…

Theodor si Noi, recenzie de cart…

Theodor si Noi, recen…

Tânguirile și frustrările necont…

Tânguirile și frustră…

La Chisinau, in PMAN, 99 de tine…

La Chisinau, in PMAN,…

Academia Româna avertizeaza: "Un…

Academia Româna avert…

Alexandru Petrescu: "Vazand ca R…

Alexandru Petrescu: "…

O romanca emigrata in Israel si …

O romanca emigrata in…

100 de ani de comunism: genocid,…

100 de ani de comunis…

ANAF-ul este gata sa-si lanseze …

ANAF-ul este gata sa-…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

La 10 august 1884 se nastea Gherasim Istrati, cel care avea sa devina mai apoi scriitorul român de limbă română și franceză Panait Istrati. Scrierile sale au deseori ca tema aleasa lumea proletariatului, pe care Panait Istrati a cunoscut-o indeaproape, facand mai multe calatorii in Rusia sovietica.

Calatoriile sale in Rusia sunt de altfel si sursa de inspiratie pentru opera Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus“, in care critica si dezvaluie adevarata fata a regimului sovietic si denunta abuzurile facute in numele comunismului.

Dupa ce i se publica in La Nouvelle Revue Francaise lui Istrati „L’Affaire Roussakov ou l’Union Soviétique“, Romain Rolland are urmatoarea reactie:

“Ma consterneaza, ii scrie el o saptamana mai tarziu… Nimic din tot ce s-a scris de zece ani incoace impotriva Rusiei, din partea dusmanilor ei inraiti, nu i-a facut atata rau cat ii vor face aceste pagini. (…) Cum de n-ai inteles asta?”

Dupa scrierile antisovietice ale lui Panait Istrati, se porneste un adevarat viespar impotriva sa, atat din partea extremei stanga din Franta si alte tari satelit ale URSS, cat si din presa rusa.

Vetchernya Moskva a publicat un articol semnat de catre Bella Illyes, intitulat “Adevarata fata a lui Panait Istrati”, in care scriitorul roman are parte de o critica dura, fiind acuzat ca ar fi fost de fapt “agent al politiei secrete romane” si ca ar fi intentionat chiar sa faca un partid anticomunist

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Citez integral comentariul făcut de domnul Călin Kasper la textul despre norocul de a te naște român:

“Un rol aparte, as zice exceptional, de anticomunist, a jucat Panait Istrati, cel care, cu intuitia specific romaneasca, s-a dumirit primul de ceea ce a inseamnat comunismul sovietic. A fost invitat la ce-a de-a 10-a aniversare a Revolutiei din Octombrie, in 1927. Toti invitatii au cazut prada manipularii bolsevice, numai romanul nostru Panaiotakis, nu. A si scris o carte despre adevarata fata a comunismului, pe care, dupa ce a citit-o, Romain Rolland, care-i era mentor si prieten, l-a rugat sa n-o publice. Ceea ce, romanul nostru nu s-a invoit sa faca. Dupa ce i-a aparut cartea, a fost atacat de toata stanga franceza, in frunte cu ziarul L’Humanite si cativa scriitorasi de stanga de duzina, vanduti cu totii Moscovei. Panait Istrati a fost primul care a aratat lumii adevarata fata a comunismului. Ceea ce dezvaluise el lumii, pe la 1930, au priceput unii occidentali abia vreo 40 de ani mai tarziu. Dar nu toti!”

Și adaug: toată stânga franceză, scriitorimea în frunte cu R.Rolland și L.Aragon, Bărbusse, Triolet etc, după ani de zile au fost descoperiți în arhivele CCCP cu sumele primite de la Moscova pentru atașamentul lor la cauza Kominternistă!
Ce rușine pentru biata Franța!

Sursa: ioncoja.roDaca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...


Sustineti proiectele Glasul.info, sustineti unionismul, sustineti actiunile si initiativele noastre:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001

loading...


Loading...loading...

Social Pages

Despre noi

Categorii

Recomandam

Parteneri

Follow Us


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Mai multe despre Cultural
Ouale de Pasti, studiu de folclor
Ouale de Pasti, studiu de folclor

Ouale de Pasti, studiu de folclor: Arthur Gorovei a fost un...

Credinţe şi superstiţii ale poporului român de Florii
Credinţe şi superstiţii ale poporului român de Florii

Credinţe şi superstiţii ale poporului român de Florii: de-a lungul...

A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a fost un fervent opozant al regimului comunist?, Foto: commons.wikimedia.org
A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a fost un fervent opozant al regimului comunist?

A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a...

Închide