Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

La 10 august 1884 se nastea Gherasim Istrati, cel care avea sa devina mai apoi scriitorul român de limbă română și franceză Panait Istrati. Scrierile sale au deseori ca tema aleasa lumea proletariatului, pe care Panait Istrati a cunoscut-o indeaproape, facand mai multe calatorii in Rusia sovietica.

Calatoriile sale in Rusia sunt de altfel si sursa de inspiratie pentru opera Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus„, in care critica si dezvaluie adevarata fata a regimului sovietic si denunta abuzurile facute in numele comunismului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Dupa ce i se publica in La Nouvelle Revue Francaise lui Istrati „L’Affaire Roussakov ou l’Union Soviétique“, Romain Rolland are urmatoarea reactie:

[alert-announce]”Ma consterneaza, ii scrie el o saptamana mai tarziu… Nimic din tot ce s-a scris de zece ani incoace impotriva Rusiei, din partea dusmanilor ei inraiti, nu i-a facut atata rau cat ii vor face aceste pagini. (…) Cum de n-ai inteles asta?”[/alert-announce]

Dupa scrierile antisovietice ale lui Panait Istrati, se porneste un adevarat viespar impotriva sa, atat din partea extremei stanga din Franta si alte tari satelit ale URSS, cat si din presa rusa.

[alert-success]Vetchernya Moskva a publicat un articol semnat de catre Bella Illyes, intitulat „Adevarata fata a lui Panait Istrati”, in care scriitorul roman are parte de o critica dura, fiind acuzat ca ar fi fost de fapt „agent al politiei secrete romane” si ca ar fi intentionat chiar sa faca un partid anticomunist[/alert-success]

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Citez integral comentariul făcut de domnul Călin Kasper la textul despre norocul de a te naște român:

[alert-success]”Un rol aparte, as zice exceptional, de anticomunist, a jucat Panait Istrati, cel care, cu intuitia specific romaneasca, s-a dumirit primul de ceea ce a inseamnat comunismul sovietic. A fost invitat la ce-a de-a 10-a aniversare a Revolutiei din Octombrie, in 1927. Toti invitatii au cazut prada manipularii bolsevice, numai romanul nostru Panaiotakis, nu. A si scris o carte despre adevarata fata a comunismului, pe care, dupa ce a citit-o, Romain Rolland, care-i era mentor si prieten, l-a rugat sa n-o publice. Ceea ce, romanul nostru nu s-a invoit sa faca. Dupa ce i-a aparut cartea, a fost atacat de toata stanga franceza, in frunte cu ziarul L’Humanite si cativa scriitorasi de stanga de duzina, vanduti cu totii Moscovei. Panait Istrati a fost primul care a aratat lumii adevarata fata a comunismului. Ceea ce dezvaluise el lumii, pe la 1930, au priceput unii occidentali abia vreo 40 de ani mai tarziu. Dar nu toti!”[/alert-success]

Și adaug: toată stânga franceză, scriitorimea în frunte cu R.Rolland și L.Aragon, Bărbusse, Triolet etc, după ani de zile au fost descoperiți în arhivele CCCP cu sumele primite de la Moscova pentru atașamentul lor la cauza Kominternistă!
Ce rușine pentru biata Franța!

Sursa: ioncoja.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info