LA OPRIŞENI A FOST DEZVELIT BUSTUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT
IN INIMI CU SAMANTA CEA SFANTA A IUBIRII DE TARA SI NEAM Astazi, in saptamana luminata dupa Pasti, in frumoasa si pitoreasca comuna Opriseni, raionul Hliboca, gratie initiativei gospodarului Ilie Bezusco si familiei sale, care a amenajat teritoriul, in spatele caruia strajuieste un stejar secular, ajutat de localnici, de primarul Nicolae Popovici, de directorul SM Nicolae Bodnariuc, de profesori si elevi, a fost dezvelit bustul Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Aproape sase secole s-au perindat de la prima atestare documentara a satului, dupa cum a mentionat la inaugurare moderatorul Nicole Bodnariuc, directorul Scolii Medii, stramosii lasand urme frumoase pe acest pamant strabun, generatiile actuale pastrand de la ei tot ce au avut si au mai de pret si mai sfant – Limba, cultura, traditiile.
LA OPRIŞENI A FOST DEZVELIT BUSTUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT
Ziua de 18 aprilie va ramane nu doar in istoria satului Opriseni, ci si in cea a nordului Bucovinei, fiindca bustul Voievodului Stefan cel Mare si Sfant va ramane urmasilor peste veacuri, fiind sfintit de catre un cobor de alese fete bisericesti din localitate – preacucernicul Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojinet, protoiereul Gheorghe Covalciuc, Vasile Pauliuc, parohul Bisericii locale, parintele Gheorghe Covalciuc.
Floarea intelepciunii, pe care a avut-o Stefan cel Mare si Sfant gratie mamei sale, se datoreaza si faptului ca a fost fiul bisericii noastre, aparand cu demnitate credinta, Tara, pamantul stramosesc.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cum au devenit ardelenii de-a lungul istoriei moldoveni si viceversa Propaganda antiromaneasca, atat cea rusa cat si cea maghiara, se folosesc de romanii din diferite provincii ale tarii pentru a-i atata pe unii impotriva celorlalti, dupa cunoscutul dicton „Divide et impera” (n.r. dezbina si cucereste / stapaneste). Romanii care isi cunosc […]
One thought on “LA OPRIŞENI A FOST DEZVELIT BUSTUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT”