Aromâni

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

La 28 aprilie 1879 se nastea la Perlepe (n.r. Prilep, in Macedonia) Theodor Capidan, lingvist român care a promovat si aparat interesele românilor din intreaga peninsula Balcanica.

Theodor Capidan s-a nascut intr-o familie de negustori aromâni, a facut scoala primara in Perlepe (n.r. Macedonia), iar liceul in Bucuresti.

Devenit doctor in filologia romanica la Weigand in Leipzig, apoi asistent la „Institutul Balcanic” din Leipzig, profesor de limba româna si director la Scoala Superioară de Comert in limba româna din Salonic, Theodor Capidan se specializeaza pe dialecte transdanubiene, publicand cateva monografii lingvistice si etnografice referitoare la limba româna si limba aromâna respectiv dialectele istroromân si meglenoromân.

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Lui Theodor Capidan ii datoram faptul ca s-au realizat primele studii stiintifice cu privire la limba meglenoromâna din punct de vedere lexic, fonologic, etimologic, al literaturii populare si al istoriei limbii si a vorbitorilor ei.

Monografiile sale au si valoare istorica, acesta portretizand destul de detaliat in multe dintre ele viata si cultura romanilor din Balcani.

[quote style=”4″ author=”Theodor Capidan”]„Privind limba ca supremul instrument al conștiinței romanești, ea nu se infațișaza numai ca un reflex al spiritului și al felului de a vedea lumea, ci reprezinta și expresia soartei noastre: numai prin limba noi ne dam seama de ceea ce am ajuns și suntem in mijlocul popoarelor ce ne inconjoara. Ea ne aparține mai mult decat oricare alta moștenire spirituala, pentru ca numai in ea se resfrange sufletul poporului nostru și intreaga realitate a vieții noastre spirituale.”[/quote] [info] Sursa: Glasul.info[/info]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

9 ore ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

2 zile ago