RSS

Sub pretextul pandemiei, Csaba B…

Csaba Borboly s-a ad…

Jurnal de pandemie: cum sunt des…

Jurnal de pandemie: …

25 Octombrie: Răspunde Române, P…

Răspunde Române, Pre…

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Print Friendly, PDF & Email

La 28 aprilie 1879 se nastea la Perlepe (n.r. Prilep, in Macedonia) Theodor Capidan, lingvist român care a promovat si aparat interesele românilor din intreaga peninsula Balcanica.

Theodor Capidan s-a nascut intr-o familie de negustori aromâni, a facut scoala primara in Perlepe (n.r. Macedonia), iar liceul in Bucuresti.

Devenit doctor in filologia romanica la Weigand in Leipzig, apoi asistent la „Institutul Balcanic” din Leipzig, profesor de limba româna si director la Scoala Superioară de Comert in limba româna din Salonic, Theodor Capidan se specializeaza pe dialecte transdanubiene, publicand cateva monografii lingvistice si etnografice referitoare la limba româna si limba aromâna respectiv dialectele istroromân si meglenoromân.

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Lui Theodor Capidan ii datoram faptul ca s-au realizat primele studii stiintifice cu privire la limba meglenoromâna din punct de vedere lexic, fonologic, etimologic, al literaturii populare si al istoriei limbii si a vorbitorilor ei.

Monografiile sale au si valoare istorica, acesta portretizand destul de detaliat in multe dintre ele viata si cultura romanilor din Balcani.

„Privind limba ca supremul instrument al conștiinței romanești, ea nu se infațișaza numai ca un reflex al spiritului și al felului de a vedea lumea, ci reprezinta și expresia soartei noastre: numai prin limba noi ne dam seama de ceea ce am ajuns și suntem in mijlocul popoarelor ce ne inconjoara. Ea ne aparține mai mult decat oricare alta moștenire spirituala, pentru ca numai in ea se resfrange sufletul poporului nostru și intreaga realitate a vieții noastre spirituale.”

Theodor Capidan

Sursa: Glasul.infoSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info