RSS

La 21 octombrie 1940 o comisie m…

Pe data de 21 octomb…

Bolșevism la Iași sub masca femi…

Aceleași feministe c…

USR este un partid de infractori…

Spre deosebire de "a…

Noi încercări de intimidare a pr…

"Nu se lasă, merge î…

Ce se urmărește de fapt? Anihila…

"În august la CNCD, …

„Purtătorul de geantă al lui Mir…

În urmă cu câțiva an…

FAO: Sunt necesari pași importan…

Sunt necesari pași i…

Lansare de carte care îi va pune…

La București se lans…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Print Friendly, PDF & Email

La 28 aprilie 1879 se nastea la Perlepe (n.r. Prilep, in Macedonia) Theodor Capidan, lingvist român care a promovat si aparat interesele românilor din intreaga peninsula Balcanica.

Theodor Capidan s-a nascut intr-o familie de negustori aromâni, a facut scoala primara in Perlepe (n.r. Macedonia), iar liceul in Bucuresti.

Devenit doctor in filologia romanica la Weigand in Leipzig, apoi asistent la „Institutul Balcanic” din Leipzig, profesor de limba româna si director la Scoala Superioară de Comert in limba româna din Salonic, Theodor Capidan se specializeaza pe dialecte transdanubiene, publicand cateva monografii lingvistice si etnografice referitoare la limba româna si limba aromâna respectiv dialectele istroromân si meglenoromân.

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Lui Theodor Capidan ii datoram faptul ca s-au realizat primele studii stiintifice cu privire la limba meglenoromâna din punct de vedere lexic, fonologic, etimologic, al literaturii populare si al istoriei limbii si a vorbitorilor ei.

Monografiile sale au si valoare istorica, acesta portretizand destul de detaliat in multe dintre ele viata si cultura romanilor din Balcani.

„Privind limba ca supremul instrument al conștiinței romanești, ea nu se infațișaza numai ca un reflex al spiritului și al felului de a vedea lumea, ci reprezinta și expresia soartei noastre: numai prin limba noi ne dam seama de ceea ce am ajuns și suntem in mijlocul popoarelor ce ne inconjoara. Ea ne aparține mai mult decat oricare alta moștenire spirituala, pentru ca numai in ea se resfrange sufletul poporului nostru și intreaga realitate a vieții noastre spirituale.”

Theodor Capidan

Sursa: Glasul.info


Comentarii

comentarii

shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL