Aromâni

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

La 28 aprilie 1879 se nastea la Perlepe (n.r. Prilep, in Macedonia) Theodor Capidan, lingvist român care a promovat si aparat interesele românilor din intreaga peninsula Balcanica.

Theodor Capidan s-a nascut intr-o familie de negustori aromâni, a facut scoala primara in Perlepe (n.r. Macedonia), iar liceul in Bucuresti.

Devenit doctor in filologia romanica la Weigand in Leipzig, apoi asistent la „Institutul Balcanic” din Leipzig, profesor de limba româna si director la Scoala Superioară de Comert in limba româna din Salonic, Theodor Capidan se specializeaza pe dialecte transdanubiene, publicand cateva monografii lingvistice si etnografice referitoare la limba româna si limba aromâna respectiv dialectele istroromân si meglenoromân.

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

Lui Theodor Capidan ii datoram faptul ca s-au realizat primele studii stiintifice cu privire la limba meglenoromâna din punct de vedere lexic, fonologic, etimologic, al literaturii populare si al istoriei limbii si a vorbitorilor ei.

Monografiile sale au si valoare istorica, acesta portretizand destul de detaliat in multe dintre ele viata si cultura romanilor din Balcani.

[quote style=”4″ author=”Theodor Capidan”]„Privind limba ca supremul instrument al conștiinței romanești, ea nu se infațișaza numai ca un reflex al spiritului și al felului de a vedea lumea, ci reprezinta și expresia soartei noastre: numai prin limba noi ne dam seama de ceea ce am ajuns și suntem in mijlocul popoarelor ce ne inconjoara. Ea ne aparține mai mult decat oricare alta moștenire spirituala, pentru ca numai in ea se resfrange sufletul poporului nostru și intreaga realitate a vieții noastre spirituale.”[/quote] [info] Sursa: Glasul.info[/info]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Ateliere de vară la o parohie din Târgu Jiu care nu are încă finalizate lucrările la exterior și interior!

Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…

20 de ore ago

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…

2 zile ago

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

3 zile ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

4 zile ago