libris.ro

Goralii, populatia pastorala de munteni din Sudul Poloniei si Nordul Slovaciei

Goralii, populatia pastorala de munteni din Sudul Poloniei si Nordul Slovaciei

Goralii, populatia pastorala de munteni din Sudul Poloniei si Nordul Slovaciei

Goralii (n.r. in germana Goralen, insemnand „munteni” in limba romana) sunt o populatie pastorala atestata in Polonia si Slovacia inca din Evul Mediu. Desi la acest moment goralii sunt aproape asimilati din punct de vedere lingvistic si religios in Polonia, ei si-au pastrat inca particularitatile etnice din punct de vedere etnografic, al stilului de viata, dar si unele cuvinte arhaice de origine română, regasite numai in dialectul acestora.

Desi istoricii sau antropologii prefera de multe ori, cel mai probabil din considerente politice, sa-i numeasca vlahi sau chiar „aromâni”, goralii reprezinta o entitate distincta, insa a carui origine româneasca este incontestabila.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Goralii, populatia pastorala de munteni din Sudul Poloniei si Nordul Slovaciei

Exista o ipoteza bazata pe  Cronica lui Nestor, potrivit careia ar fi existat o deplasare a romanilor in secolul X spre regiunea Moraviei si sudul Poloniei.

In ultimii ani, o parte dintre goralii din sudul Poloniei isi manifesta tot mai mult interesul fata de Romania, revendicandu-si radacinile romanesti si considerand tara noastra ca pe un fel de „patrie originara”.

Daca despre romanii din Peninsula Balcanica s-au facut studii si s-au scris de-a lungul timpului ample monografii, spre rusinea noastra, in Romania s-a vorbit si se vorbeste inca poate mult prea putin despre aceasta ramura a romanismului.

De unde vine denumirea de Bucovina

Dupa anexarea Tarii de Sus a Moldovei de catre Imperiul Habsburgic, autoritatile imperiale au inceput curand sa utilizeze numele de Bucovina pentru aceasta provincie rupta samavolnic din trupul Principatului Moldovei.

Despre originea denumirii de Bucovina s-a speculat mult de-a lungul timpului, diferiti autori venind cu diverse ipoteze, printre care si aceea ca numele proaspetei provincii anexate de catre habsburgi si-ar fi avut originile in numele generalului austriac Adolf Nikolaus von Buccow.

O alta varianta este ca numele de Bucovina ar proveni din cuvantul  Buchenland, care in limba germana inseamna „Tara Fagilor” sau „Tinutul Fagilor”.

Foarte curios este insa faptul ca acest toponim de Bucovina ( Bukowina) este larg raspandit tocmai in zonele locuite de catre goralii din Polonia. Spre exemplu, exista un sat numit Bukowina din  Voievodatul Silezia Inferioară sau Voievodatul Silezia de Jos, plus inca cel putin alte opt localitati (n.r. in special sate cu putini locuitori) cu acelasi nume de Bukowina in sud estul Poloniei.

E drept ca si cuvantul „buk”, de origine slava, inseamna fag. Insa faptul ca aceste toponime le gasim mai degraba in zonele locuite de gorali, ne face sa credem ca ar putea fi totusi mai mult decat o simpla coincidenta.

[quote style=”4″ author=”Wikipedia.org”]Am citit despre gorali, inainte spre rusinea mea nici nu auzisem de ei. Aflandu-ma in apropiere in Zywec saptamana trecuta in 25-03-2007 am urcat sa ii gasesc. Am ramas muta, nimeni nu stia despre ce vorbeam, am mers la biserica, la Bucowina(ciudat aceeasi denumire ) …nimic.[/quote]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info