Istorie

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german.

Data de 2 mai 1945 are inca niste conotatii tragice pentru poporul german, aceasta fiind ziua cand sovieticii cuceresc Berlinul si isi aseaza ostentativ steagul pe Reichstag-ul german, iar ultimii aparatori ai orasului s-au predat.

Cu toate ca era clar pentru toate lumea ca Batalia Berlinului nu mai avea sorti de izbanda, ci poate cel mult sa mai amane pentru putina vreme deznodamantul razboiului, ultimele lupte au fost destul de aprige, batalia ducandu-se de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai.

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german

Doua grupuri de armate sovietice au atacat Berlinul din doua directii diferite, din est si din sud, luptand impotriva unor centre de rezistenta care n-au cedat definitiv lupta pana pe 8 mai 1945. Aparatorii orasului insa s-au predat inca de pe 2 mai.

Cu toate ca fortele de rezistenta care aparau Berlinul erau formate din veterani, efectivele de politie ale orasului si din tineri neexperimentati in lupta, Batalia Berlinului a fost un apriga, armatele sovietice intampinand dificultati peste asteptarile lor, pe alocuri conflictul transformandu-se in adevarate lupte de gherila si sabotaje.

Sovieticii au fost nevoiti pana la urma sa elimine rand pe rand cate un obstacol, insa nu fara a avea si ei pierderi serioase de efectiv. Conflictul se sfarseste cu adevarat numai dupa raspandirea zvonului ca Hitler si Eva Braun s-au sinucis impreuna.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

o oră ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

5 zile ago