Republica Moldova

Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”

Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”.

Ion C. Inculeț s-a nascut la 5 aprilie 1884 in satul Răzeni, pe atunci in Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astazi în Republica Moldova, in raionul Ialoveni. Dupa Unirea Basarabiei cu Romania a fost ministrul al Basarabiei, ministru al sanatatii publice si ocrotirilor sociale, ministru de interne, ministru al comunicatiilor si vice-presedinte al Consiliului de ministri in Guvernul României, condus de catre Ion Gh. Duca (1933-1937).

Dupa tentativa de preluare a puterii la Chisinau de catre bolsevici, Ion C. Inculeț isi schimba radical conceptia politica spre o alianta cu România, fiind ales in functia de presedinte al Sfatului Țării care avea sa proclame cu majoritate de voturi independenta Basarabiei, iar ulterior, Unirea cu România.

Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”

„La 21 noiembrie 1917 se deschide Sfatul Țării, organ care avea să vorbească în numele Basarabiei și să decidă soarta ei. Președinte al acestui parlament a fost ales în mod unanuim Ion Inculeț. El întrunea toate calitățile pentru a ocupa această mare demnitate: era calm, abil, împăciuitor, și mai cu seamă extrem de răbdător. (…) Inculeț în toate împrejurările a dovedit un calm desăvârșit și sânge rece. Nici o hotărâre pripită, nici un pas nechibzuit. Se apropia ziua cea mare – ziua Unirii – însă Inculeț se gândea la soarta țăranului. Adeseori spunea: „Dacă Dumnezeu ne va ajuta ca odată cu Unirea să rezolvăm și radical și reforma agrară, adică să dăm pământ țăranilor, voi fi cel mai fericit om”.”, spunea Gherman Pântea despre Ion C. Inculeț

[info] Basarabia si destinul ei secret. Marturii si documente istorice [/info]

In 1940, Ion C. Inculeț deplangea cu amaraciune in suflet soarta Basarabiei, afirmand urmatoarele:

„Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți, în anul 1812. Autonomia promisă la anexare, cu păstrarea limbei române ân toate dregătoriile, a fost degrabă retrasă. Basarabia fiind încetul cu încetul transformată într-o simplă gubernie rusească. O sută de ani a durat prigonirea de către Rusia țaristă – o sută de ani a durat cu dârzenie rezistența acestui minunat popor moldovean dintre Prut și Nistru pentru conservarea limbei, pentru păstrarea ființei naționale. Niciodată în cursul acestui veac nu s-a stins focul sfânt al conștiinței naționale. Și odată ce împrejurările deveneau favorabile, acest foc se transforma în flacără, care mistuia cât putea mai mult din piedicile ce erau puse la în calea Unirei cu toți românii.”

Ion C. Inculeț s-a stins din viata la 18 noiembrie 1940, in urma unui atac de cord, fiind inmormantat in în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, judetul IASI.

[info]Cititi si: Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, marcata la mormântul lui Ion Inculeț [/info]
Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, marcata la mormântul lui Ion Inculeț, Foto: facebook.com/FortaMoldova/

Sursa: Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

9 ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

15 ore ago

14 Mai 1917 – A fost spânzurat de către unguri sublocotenentul Emil Rebreanu pentru că a vrut să treacă în rândul Armatei Române să lupte pentru întregirea neamului

Emil Rebreanu, fratele scriitorului român Liviu Rebreanu, a fost un ofițer român în armata austro-ungară,…

17 ore ago

13 Mai 1903 – În comuna Șepreuș jandarmii unguri trag la ordin împotriva românilor

13 Mai 1903 - "În Şepreuş (comitatul Arad) erau alegeri pentru un nou primar. Solgăbirăul…

o zi ago

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

o zi ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

o zi ago