Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”

Ion C. Inculeț: "Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți"

Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”.

Ion C. Inculeț s-a nascut la 5 aprilie 1884 in satul Răzeni, pe atunci in Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astazi în Republica Moldova, in raionul Ialoveni. Dupa Unirea Basarabiei cu Romania a fost ministrul al Basarabiei, ministru al sanatatii publice si ocrotirilor sociale, ministru de interne, ministru al comunicatiilor si vice-presedinte al Consiliului de ministri in Guvernul României, condus de catre Ion Gh. Duca (1933-1937).

Dupa tentativa de preluare a puterii la Chisinau de catre bolsevici, Ion C. Inculeț isi schimba radical conceptia politica spre o alianta cu România, fiind ales in functia de presedinte al Sfatului Țării care avea sa proclame cu majoritate de voturi independenta Basarabiei, iar ulterior, Unirea cu România.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ion C. Inculeț: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți”

[alert-announce]„La 21 noiembrie 1917 se deschide Sfatul Țării, organ care avea să vorbească în numele Basarabiei și să decidă soarta ei. Președinte al acestui parlament a fost ales în mod unanuim Ion Inculeț. El întrunea toate calitățile pentru a ocupa această mare demnitate: era calm, abil, împăciuitor, și mai cu seamă extrem de răbdător. (…) Inculeț în toate împrejurările a dovedit un calm desăvârșit și sânge rece. Nici o hotărâre pripită, nici un pas nechibzuit. Se apropia ziua cea mare – ziua Unirii – însă Inculeț se gândea la soarta țăranului. Adeseori spunea: „Dacă Dumnezeu ne va ajuta ca odată cu Unirea să rezolvăm și radical și reforma agrară, adică să dăm pământ țăranilor, voi fi cel mai fericit om”.”, spunea Gherman Pântea despre Ion C. Inculeț[/alert-announce]

[info] Basarabia si destinul ei secret. Marturii si documente istorice [/info]

In 1940, Ion C. Inculeț deplangea cu amaraciune in suflet soarta Basarabiei, afirmand urmatoarele:

[alert-success]„Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți, în anul 1812. Autonomia promisă la anexare, cu păstrarea limbei române ân toate dregătoriile, a fost degrabă retrasă. Basarabia fiind încetul cu încetul transformată într-o simplă gubernie rusească. O sută de ani a durat prigonirea de către Rusia țaristă – o sută de ani a durat cu dârzenie rezistența acestui minunat popor moldovean dintre Prut și Nistru pentru conservarea limbei, pentru păstrarea ființei naționale. Niciodată în cursul acestui veac nu s-a stins focul sfânt al conștiinței naționale. Și odată ce împrejurările deveneau favorabile, acest foc se transforma în flacără, care mistuia cât putea mai mult din piedicile ce erau puse la în calea Unirei cu toți românii.”[/alert-success]

Ion C. Inculeț s-a stins din viata la 18 noiembrie 1940, in urma unui atac de cord, fiind inmormantat in în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, judetul IASI.

[info]Cititi si: Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, marcata la mormântul lui Ion Inculeț [/info]

Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, marcata la mormântul lui Ion Inculeț, Foto: facebook.com/FortaMoldova/
Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, marcata la mormântul lui Ion Inculeț, Foto: facebook.com/FortaMoldova/

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info