Site icon Glasul.info

Stefane cel Mare si Sfânt, unde ești Măria Ta? Maghiarizarea se extinde și în Moldova?

Pe 2 iulie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Stefan cel Mare si Sfant

Pe 2 iulie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Stefan cel Mare si Sfant

Stefane cel Mare si Sfânt, unde ești Măria Ta? Maghiarizarea se extinde și în Moldova?

Redau mai jos un fragment din presa maghiară elocvent pentru modul profesionist în care lucrează forțele maghiare pe teritoriul României.

Localități întregi din Moldova vor deveni în acest ritm înstrăinate într-o proporție covârșitoare.

Siguranța națională a României este pusă în pericol prin pierderea identității naționale a românilor.

Nota noastra: Constatam ca discriminarea pozitiva se transforma de fapt in adevarate campanii institutionalizate de maghiarizare a populatiei din diverse judete din Romania. Ca si cum n-ar fi fost de ajuns ca maghiarizarea agresiva si discriminarea institutionala a depopulat masiv judetele Covasna si Harghita de etnicii romani, acum aceasta plaga incearca sa se raspandeasca si in judetele din Moldova?

[info]Ulfila. Viata si doctrina lui[/info]

Stefane cel Mare si Sfânt, unde ești Măria Ta? Maghiarizarea se extinde și în Moldova?

 Iată cum se acționează concret:

Pedagogii sunt aşteptaţi pe Pământul Ceangăiesc
Pe măsură ce învăţământul maghiar s-a extins în satele ceangăieşti din Moldova, tot mai mulţi tineri din Ţinutul Secuiesc şi din zonă au lucrat la acest program, în prezent ei reprezentând două treimi din cei 45 de profesori. Pentru învăţământul after school încă mai există persoane interesate din Ungaria – a informat Marton Attila, coordonatorul programului de studiu al ceangăilor maghiari din Moldova. Pentru următorul an de învăţământ, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR) scoate la concurs opt locuri rămase libere. Anul acesta vor absolvi primii bursieri ai liceului pedagogic care au contract pe şase ani cu Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR). Timp de trei ani, tineri din Moldova au primit sprijin pentru a obţine o diplomă în cadrul secţiei din Odorheiu Secuiesc a Universităţii de Ştiinţe „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Aceştia vor trebui, pentru alţi trei ani, să predea în învăţământul cu predare în limba maghiară. In prezent, programul de învăţământ în limba maghiară funcţionează în 29 de sate ceangăieşti din Moldova, prin Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR), cu sprijin oferit de statul ungar. La acest program participă aproximativ 2.000 de elevi.
Sursa: Haromszek nr. 8142 din 08.07.2017, autor Fekete Reka”


Dacă in Moldova este asa, imaginati-va cum este in Covasna si Harghita.

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Exit mobile version