Ucraina infinge inca un cutit in spatele României si inchide toate scolile romanesti de pe teritoriul sau.
Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. Astfel putem noi caracteriza relatia pe care România a avut-o de-a lungul istoriei cu Ucraina. Avand la conducerea statului român postdecembrist aproape numai niste nulitati tradatoare de neam si de tara, teritoriile românesti rapite samavolnic de catre URSS si daruite Ucrainei au fost abandonate prin tratatul din 1997 semnat de presedintele de atunci, Emil Constantinescu.
Dupa ce Ucraina a fost atacata de separatistii pro-rusi, rand pe rand, conducatorii României si-au aratat sprijinul pentru statul ucrainean, asigurandu-l ca statul român apara integritatea teritoriului Ucrainei, ignorand de multe ori chiar strigatele de ajutor ale comunitatilor de romani din Ucraina, totul numai pentru a nu a da semnale de “ingrijorare” ucrainenilor.
[info]Cumpara de minim 250 de lei si primesti CADOU un rucsac![/info]Ucraina infinge inca un cutit in spatele României si inchide toate scolile romanesti de pe teritoriul sau
Si cum a rasplatit Ucraina toate aceste gesturi de bunavointa exagerata a Romaniei? Prin discriminarea continua a minoritatii romanesti din provinciile istorice, inchizand scolile romanesti si accentuand procesul de ucrainizare a etnicilor romani, uneori cu o agresivitate chiar mai mare decat in timpul regimului sovietic.
Pe data de 5 septembrie 2017, la ceas de seara, parlamentarii de la Kiev au adoptat o lege in domeniul educatiei care reprezinta o lovitura naprasnica impotriva comunitatii romanesti din Ucraina. Practic sub pretextul oferit de aceasta lege se desfiinteaza in totalitate invatamantul in limba materna, urmand deci ca toate scolile romanesti sa fie desfiintate in viitorul apropiat daca aceasta lege va fi semnata de catre presedintele ucrainean, Petro Poroșenko.
Constatam astfel ca daca aceasta lege va fi semnata de presedintele Ucrainei si va fi implementata in sistemul de invatamant ucrainean in aceasta forma, atunci invatamantul in limba materna pentru minoritatile din Ucraina va disparea, amplificandu-se in schimb procesul de ucrainizare fortata.
Intrigat si el de decizia luata recent in Parlamentul de la Kiev cu privire la invatamantul in limba materna pentru minoritati, preotul Mihai-Andrei Aldea a comentat:
Sursa: Glasul.info