Am luat cu asalt Parlamentul României, am oficializat încă trei petițiuni (proiecte) dedicate lui Horea, Cloșca și Crișan, Mihai Viteazul, Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu.
Am început “Drumul Crucii lui Horea, Cloșca și Crișan” din satul Horea, ceremonia de la statuia martirului fiind interzisă de primarul Marin Nicola și deputatul (PNL) Corneliu Olar. Am trecut peste netrebnicia lor și am dat onorul cuvenit lui Horea.
La Abrud am fost primiți de viceprimar, de cadre didactice și de elevii Colegiului “Horea, Cloșca și Crișan”. Tinerii purtau costume naționale, am evocat împreună jertfa celor trei martiri ai Transilvaniei și ai românismului. Domnul Emil Crișan, Președintele “Societății Avram Iancu”, a fost amfitrionul memorabilei adunării.
La Zlatna am fost întâmpinați de Silviu Ponoran, un primar legendar al Apuseniului. Însoțiți de dânsul și de locuitori ai locului, ne-am oprit la hanul unde a fost “masa trădării”. Apoi am vorbit despre legendele în care sunt preamăriți eroii răscoalei de la 1784.
Alba Iulia a fost capătul, nu și sfârșitul “Drumului Crucii”. Voi reveni să povestesc pelerinajul din cetatea Albei.
Laurian Stanchescu
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărulDoneaza prin Transfer Bancar
Ion Hadârcă, senator ALDE: Pledoarie pentru drepturile românilor din Ucraina Senatorul Ion Hadârcă, apartinand grupului parlamentar ALDE, a facut publica prin intermediul unui comunicat de presa o adevarata pledoarie pentru drepturile etnicilor români de pe teritoriul Ucrainei. “Suntem consternați și ne exprimăm dezacordul față de noile prevederi păguboase ale Legii învățământului adoptate […]