libris.ro

Ion Hadârcă, senator ALDE: Pledoarie pentru drepturile românilor din Ucraina

Ion Hadârcă, senator ALDE: Pledoarie pentru drepturile românilor din Ucraina

Ion Hadârcă, senator ALDE: Pledoarie pentru drepturile românilor din Ucraina

Senatorul Ion Hadârcă, apartinand grupului parlamentar ALDE, a facut publica prin intermediul unui comunicat de presa o adevarata pledoarie pentru drepturile etnicilor români de pe teritoriul Ucrainei.

„Suntem consternați și ne exprimăm dezacordul față de noile prevederi păguboase ale Legii învățământului adoptate recent de Rada supremă de la Kiev. În mod special, aceste derapaje se conțin în art.7 al legii care prevede că sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba ucraineană, excluzând din sistem limbile minorităților naționale. Efectele acestui act discriminatoriu îi amenință direct pe cei aproape o jumătate de milion de etnici români, mulți dintre ei fiind înscriși de către autorități, în mod deliberat, moldoveni, pentru a diminua numărul celei mai numeroase minorități (după cea rusă). Fiind cetățeni ai Ucrainei, toți vorbitorii de română sunt puși sub amenințarea de a-și pierdere identitatea națională. Or, limba oricărui popor este primul și cel mai esențial element al identității naționale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Pare a fi oarecum explicabilă străduința instituțiilor ucrainene de a ridica, la un alt nivel, gradul de folosire a limbii națiunii titulare în procesul de comunicare, însă numai nu prin asemenea metode vădit disproporționate și discriminatorii. Înțelegem că azi Ucraina se confruntă cu grave probleme provocate de separatismul pro rus, restricțiile impuse de legea citată țintind anume spre limitarea expansiunii limbii ruse, indirect vizate, dar îngrădirile nu ar trebui să se răsfrângă și asupra celorlalte minorități naționale care nu creează probleme majoritarilor.”, scrie Ion Hadârcă, senator ALDE

Ion Hadârcă, senator ALDE: Pledoarie pentru drepturile românilor din Ucraina

„Astăzi lumea există într-o Europă a respectului față de limba, cultura, obiceiurile și datinile reprezentanților națiunilor conlocuitoare. Aceste culturi reprezintă bogăția prin diversitate a statelor naționale. Or, așa cum este elaborată și votată de Rada Supremă de la Kiev, Legea 3419-D nu este decât o tentativă de asimilare forțată a reprezentanților etniilor conlocuitoare.

Este cazul să le amintim vecinilor ucraineni că populația românească nu a imigrat niciodată în Ucraina. Românii-moldoveni au locuit de mii de ani acolo, pe vetrele lor, și doar vicisitudinile istoriei i-au făcut să se afle, în prezent, în afara spațiului național firesc limbii lor materne. Teroarea istoriei a funcționat contra voinței lor, iar cei care s-au opus și au încercat să revină acasă din teritoriile ocupate au fost mitraliați de regimul sovietic în modul cel mai barbar. Masacrul miilor de români din 1 aprilie 1941, de la Fântâna Alba, este doar un exemplu din nenumăratul șir de crime de acest fel.”, a mai adaugat senatorul Ion Hadârcă

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info