Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de conflicte și schimbările climatice, se arată într-un nou raport al ONU

 Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de conflicte și schimbările climatice, se arată într-un nou raport al ONU

815 milioane de persoane acum suferă de foame – Milioane de copii expuși riscului de malnutriție

15 septembrie 2017, Roma – După o scădere constantă timp de un deceniu, foametea globală este din nou în creștere, afectând 815 milioane de persoane în 2016 sau 11% din populația globală, declară o nouă ediție a raportului anual al Națiunilor Unite asupra securităţii alimentare și nutriției lansat astăzi. În același timp, multiple forme de malnutriție amenință sănătatea a milioane de persoane din întreaga lume.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Creșterea – cu 38 de milioane de persoane mai mult decât în anul precedent – se datorează, în mare parte, proliferării conflictelor violente și a șocurilor legate de climă, potrivit raportului Starea securității alimentare și a nutriției pe glob în 2017.

Aproximativ 155 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani nu au o înălţime corespunzătoare vârstei, se spune în raport, în timp ce 52 de milioane suferă de greutate scăzută, ceea ce înseamnă că ponderea lor este prea mică pentru înălțimea lor. Aproximativ 41 de milioane de copii sunt acum supraponderali. Anemia la femei și obezitatea adultă sunt, de asemenea, motive de îngrijorare. Aceste tendințe sunt consecința nu numai a conflictelor și a schimbărilor climatice, ci și a schimbărilor profunde ale obiceiurilor alimentare, precum și a încetinirii creșterii economice.

 Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de conflicte și schimbările climatice, se arată într-un nou raport al ONU

Raportul este prima evaluare globală a ONU privind securitatea alimentară și nutriția care urmează a fi lansat în urma adoptării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, care urmărește să  eradicheze foametea și toate formele de malnutriție până în 2030 ca şi politică de top prioritară la nivel global.

Raportul evidențiază conflictul – din ce în ce mai complicat de schimbările climatice – ca unul dintre factorii cheie ai reapariției foametei și a multor forme de malnutriție.

„În ultimul deceniu, conflictele au crescut dramatic ca număr și au devenit mai complexe și mai greu de rezolvat”, au menţionat șefii mai multor organizaţii printre care  Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Alimentar Mondial (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în prefața comună a raportului. Ei au subliniat că cea mai mare pondere de copii din lume care suferă de malnutriţie şi insecuritate-alimentară este acum concentrată în zone de conflict.

„Acest lucru a declanșat semnale de alarmă pe care nu ne putem permite să le ignorăm: nu vom eradica foametea și toate formele de malnutriție până în 2030 dacă nu abordăm toți factorii care subminează securitatea alimentară și nutriția. Asigurarea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii este o condiție necesară în acest scop „, au spus ei.

Foametea a lovit în unele părți ale Sudanului de Sud timp de câteva luni la începutul lui 2017, și există un risc ridicat de a reapărea acolo, precum și de a apărea în alte locuri afectate de conflicte, și anume Nigeria de Nord-Est, Somalia și Yemen.

Dar, chiar și în regiunile mai pașnice, din cauza secetelor sau a inundațiilor legate în mare parte de fenomenul meteorologic El Niño, precum și din cauza încetinirii creșterii economice mondiale, s-a văzut, de asemenea, deteriorarea securității alimentare și nutriţiei. 

Cifre cheie

Foametea și securitatea alimentară

  • Numărul total de persoane înfometate în lume: 815 milioane, inclusiv:: 
     – În Asia: 520 milioane
     – În Africa: 243 milioane
     – În America Latină și Caraibe: 42 de milioane
  • Ponderea populației globale înfometate: 11%
     – Asia: 11.7% 
     – Africa: 20% (în Africa de Est, 33,9%) 
     – America Latină și Caraibe: 6,6%

Malnutriția în toate formele sale

  • Numărul copiilor cu vârsta sub 5 ani care suferă de înălțime prea mică pentru vârsta lor: 155 milioane
     – Numărul celor care trăiesc în țări afectate de conflicte la diferite niveluri: 122 milioane
  • Copiii sub 5 ani afectați de greutate prea mică faţă de înălțimea lor: 52 milioane
  • Numărul de adulți care sunt obezi: 641 milioane (13% din totalul adulților de pe planetă)
  • Copii sub 5 ani care sunt supraponderali: 41 de milioane
  • Numărul de femei de vârstă reproductivă afectate de anemie: 613 milioane (aproximativ 33% din total)

Impactul conflictului

  • Din cele 815 milioane de persoane înfometate de pe planetă trăiesc în țări afectate de conflict 489 milioane
  • Prevalența foametei în țările afectate de conflict este cu 1,4-4,4 puncte procentual mai mare decât în alte țări
  • În situațiile de conflict cauzate de condițiile fragilității instituționale și de mediu, prevalența este cu 11 și cu 18 puncte procentual mai mare
  • Persoanele care trăiesc în țări afectate de crize prelungite au cu aproape 2,5 ori mai multe şanse de a fi subnutrite decât în alte țări

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Proiectul UDMR este un tertip pentru a avea pretext de alungare a românilor din institutii: scoli, spitale, primarii!

vin sept. 15 , 2017
Proiectul UDMR este un tertip pentru a avea pretext de alungare a românilor din institutii: scoli, spitale, primarii! Prin initiativa celor de la UDMR prin care se urmareste modificarea și completarea legii administrației publice locale, se intentioneaza de fapt enclavizarea si maghiarizarea si mai accentuata a celor trei judete aflate in […]
Proiectul UDMR este un tertip pentru a avea pretext de alungare a românilor din institutii: scoli, spitale, primarii!

Poate vă place și:

libris.ro