RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Românii din Ucraina: „DORIM SĂ ÎNVĂŢĂM ÎN LIMBA NOASTRĂ MATERNĂ”

Print Friendly, PDF & Email

Românii din Ucraina: „DORIM SĂ ÎNVĂŢĂM ÎN LIMBA NOASTRĂ MATERNĂ”

Acesta este apelul miilor de români din Ucraina către preşedintele Petro Poroşenko. Urmează doar ca el să-i audă. Noua lege a educației ce introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației – în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar învăţământul în limbile minorităților să fie disponibil doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV, a generat indignare şi revoltă.

 În timp ce România, ţară prietenă ce  a fost şi este  unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în ultimii ani, și-a exprimat îngrijorarea privind politica Kievului, iar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform căruia diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nici o inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale și nici o decizie favorabilă acestei țări, că Ungaria va aduce în discuție problema respectivei legi în cadrul ONU, OSCE, precum și în instituțiile Uniunii Europene, ministrul ucrainean al învăţământului, L. Grinevici,  aşteaptă răspuns din partea Comisiei de la Veneţia ca preşedintele P. Poroşenco să poată promulga legea.

Românii din Ucraina: „DORIM SĂ ÎNVĂŢĂM ÎN LIMBA NOASTRĂ MATERNĂ”

Ironia sorţii, am ajuns minoritate la noi, Acasă, de aceea ar trebui să luăm exemplu de la unguri cum trebuie să ne apărăm drepturile constituţionale, de la polonezi, care au anunţat că oricum copiii lor vor studia în limba maternă, în pofida legii adoptate.

Pe marginea acestei legi drastice, în special articolul 7 al ei, ce ne distruge şi ne închide, practic, accesul la învăţământ în limba maternă, şi-au spus cuvântul şi românii din Maramureşul istoric, regiunea Transcarpatică, precum şi cei din comunele Ciudei, raionul Storojineţ,  Godineşti, Târnauca, raionul Herţa, Mahala, raionul Noua Suliţă etc., adresându-se cu apeluri către preşedintele Poroşenko să nu închidă şcolile, căci doresc să înveţe în limba lor maternă. Unii părinţi, în semn de protest, au hotărât să nu le permită copiilor să meargă la şcoală până nu va fi soluţionată problema.

Dl Ştefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna,   deputat din fracţiunea Partidului „Batkivşyna”, la ultima sesiune a Consiliului Regional, care a avut loc la 13  septembrie, şi-a exprimat atitudinea negativă privind legea educaţiei, adoptată la 5 septembrie curent de parlamentul ucrainean ce privează copiii românilor din Ucraina de dreptul de a învăţa în limba lor maternă, fiind susţinut de colegul său, Dumitru Pavel, deputat de opoziţie:

 „Legea respectivă vine în contradicţie cu legislaţia ce prevede drepturile minorităţilor la autodeterminare. Dorim să mergem la biserică, să ne rugăm şi să asistăm la un serviciu divin în limba mamei, să avem posibilitate să ne instruim copiii în graiul strămoşilor. Oare atât de mult cerem noi, etnicii români, moşii şi strămoşii cărora au populat de veacuri aceste meleaguri? E un adevărat colaps pentru noi, dacă procesul de învăţământ va trece în limba ucraineană. Dar n-am fost auziţi de colegii deputaţi majoritari ucraineni. Nici un sistem până acum, n-a închis nici o şcoală, însă în perioada independenţei Ucrainei ne-au închis peste 60 de şcoli şi continuă să distrugă sistemul de învăţământ în limba română. Noi nu suntem împotriva limbii ucrainene, dar suntem prea moi, toleranţi, nu ca ungurii, ar trebui să fim mai uniţi, mai insistent să ne apărăm drepturile constituţionale. Copiii noştri studiază şi cunosc limba de stat – ucraineana, dar, conform Constituţiei Ucrainei, au dreptul la instruire în limba maternă. Noi nu cerem decât să ne fie respectate drepturile constituţionale”.

Sursa: ZorileBucovinei.com


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline