Emil Boc: Indiferent de rezultat…

Miercuri, 20 martie …

Deputatul Marius Pașcan: "FIDESZ…

Fidesz afară din PPE…

27 Martie: Scrisoare pentru Româ…

Miercuri, 27 martie …

Opoziția, disperată: "Moţiunea p…

"Moţiunea pe justiţi…

George Simion: "Cât de sigure su…

Prim-vicepreședinte…

20 Martie 1919: Consiliul Dirige…

Observând cum se pre…

Ceremonial militar și religios o…

Duminică, 17 martie …

George Mioc: "PLUS-ul domnului C…

" Spre deosebire de …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Laurențiu Rebega: “Ghici cine nu vine la cină?Jean Claude Juncker, îi invită la cină pe liderii Grupului de la Vișegrad. Această știre a trecut oarecum neobservată in România.”

Print Friendly, PDF & Email

Laurențiu Rebega: “Ghici cine nu vine la cină?Jean Claude Juncker, îi invită la cină pe liderii Grupului de la Vișegrad. Această știre a trecut oarecum neobservată in România”.

Unul dintre putinii politicieni cerebrali pe care ii mai are Romania la acest moment, europarlamentarul Laurențiu Rebega, face o analiza concisa asupra relatiei pe care membrii Grupului de la Vișegrad o au cu liderii europeni de la Bruxelles, in comparatie cu Romania care a decis inexplicabil sa adopte pozitia strutului cu capul ingropat in nisip, o pozitie extrem de docila din care nu are absolut nimic de castigat, ba chiar dimpotriva.

“În afară de înțelesul direct, al unui schimb de opinii relativ informal, întâlnirea este un semnal important din care putem să deducem o modificare de strategie la nivelul leadership-ului de la Bruxelles.

Să explicăm, mai întâi, contextul!

În primul rând, la deschiderea Sesiunii de toamnă a PE, domnul Juncker a prezentat o „stare a Uniunii” sensibil diferită de scenariile pe care tot domnia sa le avansase în primăvară. O viziune mai inclusivă, mai lipsită de asperități, mai seducătoare, dar în același timp mai vagă și mai lipsită de elemente concrete. Din aceste motive, discursul domnului Juncker a fost primit și cu laude, și cu rezerve.

Ulterior, au avut loc alegerile în Germania, alegeri câștigate de partidul doamnei Merkel, principala inspiratoare a politicilor bruxelleze. Totuși, poziția internă a Cancelarei Germaniei este mai slabă decât în mandatul precedent. În fine, înainte ca Germania să aibă un nou guvern, președintele Emanuel Macron a susținut un discurs extrem de bine pus în scenă în care a încercat, practic, să preia rolul de lider informal al Uniunii Europene.

Dacă la aceste declarații strategice adăugăm amenințarea secesiunii Cataloniei, avem în față un tablou care arată implicit că, la nivelul leadership-ului Uniunii, se manifestă clar o tendință de reformă.

Revenind la invitația făcută liderilor de la Vișegrad, trebuie să observăm că aceștia nu s-au manifestat niciodată, nici prin vorbe și nici prin acțiuni, ca niște adversari ai ideii de Uniune Europeană. Dimpotrivă! Acuzațiile care le-au fost aduse au venit din partea mainstream-ului politic de la Bruxelles și au fost mai degrabă niște procese de intenție.

Gestul președintelui Juncker, cu care, iată!, acum sunt total de acord, denotă faptul că Bruxelles-ul a ajuns la înțelepciunea reconsiderării politicii dictatului celor mari și puternici în favoarea politicii înțelegerii problemelor celor mai mici și a includerii acestora în procesul decizional.

Singurul regret pe care îl am este că România nu s-a plasat cu mai mult curaj în această dezbatere. Am susținut întotdeauna că interesele țării noastre trebuie foarte bine armonizate cu cele ale vecinilor și că docilitatea necondiționata vizavi de Bruxelles nu ne aduce decât strângeri de mână și urări de bine. Repet: nimeni de la Bruxelles sau de aiurea nu ne va rezolva problemele de infrastructură, de conectivitate sau de înțelegere cu vecinii direcți!

Pentru România cred, deci, ca ar fi fost mai bine dacă ar fi primit și ea invitația la cină din partea domnului Juncker.

Cât de convinși sunt liderii europeni de necesitatea reformei și până unde sunt dispuși să meargă, vom vedea! Este, însă, obligatoriu ca opiniile tuturor sa fie susținute cu argumente temeinice și să fie transpuse într-un dialog rațional, responsabil și constructiv.”

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri