libris.ro

Laurențiu Rebega: „Ghici cine nu vine la cină?Jean Claude Juncker, îi invită la cină pe liderii Grupului de la Vișegrad. Această știre a trecut oarecum neobservată in România.”

Laurențiu Rebega: „Ghici cine nu vine la cină?Jean Claude Juncker, îi invită la cină pe liderii Grupului de la Vișegrad. Această știre a trecut oarecum neobservată in România.”

Laurențiu Rebega: „Ghici cine nu vine la cină?Jean Claude Juncker, îi invită la cină pe liderii Grupului de la Vișegrad. Această știre a trecut oarecum neobservată in România”.

Unul dintre putinii politicieni cerebrali pe care ii mai are Romania la acest moment, europarlamentarul Laurențiu Rebega, face o analiza concisa asupra relatiei pe care membrii Grupului de la Vișegrad o au cu liderii europeni de la Bruxelles, in comparatie cu Romania care a decis inexplicabil sa adopte pozitia strutului cu capul ingropat in nisip, o pozitie extrem de docila din care nu are absolut nimic de castigat, ba chiar dimpotriva.

„În afară de înțelesul direct, al unui schimb de opinii relativ informal, întâlnirea este un semnal important din care putem să deducem o modificare de strategie la nivelul leadership-ului de la Bruxelles.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Să explicăm, mai întâi, contextul!

În primul rând, la deschiderea Sesiunii de toamnă a PE, domnul Juncker a prezentat o „stare a Uniunii” sensibil diferită de scenariile pe care tot domnia sa le avansase în primăvară. O viziune mai inclusivă, mai lipsită de asperități, mai seducătoare, dar în același timp mai vagă și mai lipsită de elemente concrete. Din aceste motive, discursul domnului Juncker a fost primit și cu laude, și cu rezerve.

Ulterior, au avut loc alegerile în Germania, alegeri câștigate de partidul doamnei Merkel, principala inspiratoare a politicilor bruxelleze. Totuși, poziția internă a Cancelarei Germaniei este mai slabă decât în mandatul precedent. În fine, înainte ca Germania să aibă un nou guvern, președintele Emanuel Macron a susținut un discurs extrem de bine pus în scenă în care a încercat, practic, să preia rolul de lider informal al Uniunii Europene.

Dacă la aceste declarații strategice adăugăm amenințarea secesiunii Cataloniei, avem în față un tablou care arată implicit că, la nivelul leadership-ului Uniunii, se manifestă clar o tendință de reformă.

Revenind la invitația făcută liderilor de la Vișegrad, trebuie să observăm că aceștia nu s-au manifestat niciodată, nici prin vorbe și nici prin acțiuni, ca niște adversari ai ideii de Uniune Europeană. Dimpotrivă! Acuzațiile care le-au fost aduse au venit din partea mainstream-ului politic de la Bruxelles și au fost mai degrabă niște procese de intenție.

Gestul președintelui Juncker, cu care, iată!, acum sunt total de acord, denotă faptul că Bruxelles-ul a ajuns la înțelepciunea reconsiderării politicii dictatului celor mari și puternici în favoarea politicii înțelegerii problemelor celor mai mici și a includerii acestora în procesul decizional.

Singurul regret pe care îl am este că România nu s-a plasat cu mai mult curaj în această dezbatere. Am susținut întotdeauna că interesele țării noastre trebuie foarte bine armonizate cu cele ale vecinilor și că docilitatea necondiționata vizavi de Bruxelles nu ne aduce decât strângeri de mână și urări de bine. Repet: nimeni de la Bruxelles sau de aiurea nu ne va rezolva problemele de infrastructură, de conectivitate sau de înțelegere cu vecinii direcți!

Pentru România cred, deci, ca ar fi fost mai bine dacă ar fi primit și ea invitația la cină din partea domnului Juncker.

Cât de convinși sunt liderii europeni de necesitatea reformei și până unde sunt dispuși să meargă, vom vedea! Este, însă, obligatoriu ca opiniile tuturor sa fie susținute cu argumente temeinice și să fie transpuse într-un dialog rațional, responsabil și constructiv.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info