Din nou la Vârghiș cu echipa Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Români dintr-o bucată. Erau cu toții convinsi că va ploua conform tuturor prognozelor dar cu toate astea nu a lipsit niciunul de la muncă: peste două tone de pietriș pus pe drumul desfundat ce duce spre biserică, pavat cu piatră soclul Troiței ce va fi înălțată pe 22 octombrie, curățenie în curtea bisericii.
Mai sus de noi, după o șoaptă de pădure erau strămoșii. Nea Gheorghe ni i-a arătat. Din pământ răsăreau câteva pietre de mormânt cu cruce si nume românesc. Era cimitirul vechi de sute de ani, aflat într-o poiană de la marginea satului, părăsit de mult timp.
Câtă viață era acolo sub pământ…”când vin aici nu mai sunt sângur, îs toți românii aci” spuse cu o sclipire aparte în ochi nea Gheorghe, unul dintre ultimii români ai satului. Cu mâinile ca de uriaș râcâia cu disperare muschiul vechi de pe cruci, vrând să-mi arate, să-mi strige că ei au fost mulți aici cândva.
Din nou la Vârghiș cu echipa Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Ne-am întors la biserică unde ne aștepta mormanul de pietriș pregătit pentru drum și ne-am apucat din nou de lucru. Nu a mai tras clopotul românul nostru, în schimb a apucat cu îndârjire lopata si a înfipt-o fără să mai scoată niciun cuvânt, până la prăsele-n movilă. Împrăștia cât zece pietrișul pe drum, dar nouă ni s-a părut că vrea să dezgroape ceva…
Vom răsări Troiță, Icoană și Cântec la Vârghiș, în 22 octombrie… ”Cu noi este Dumnezeu! Intelegeti, neamuri si va plecati, Căci cu noi este Dumnezeu!
Auziti pana la marginile pamantului…”
Autor/Foto: Mihai Tîrnoveanu
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.