Site icon Glasul.info

Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”

Manifestarile de pe 24 Ianuarie 2015 de la IASI, Foto: Fandel Mihai

Manifestarile de pe 24 Ianuarie 2015 de la IASI, Foto: Fandel Mihai

Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”. 

Marian Uscatu, consilier judetean iesean, este nemultumit de suma alocata de catre guvern pentru realizarea programului „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”. De asemenea, consilierul mai considera si ca “acțiunile finanțate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment”.

Intr-o postare de pe contul sau de Facebook, consilierul judetean PMP Marian Uscatu face o analiza critica asupra modului in care este pregatit un eveniment de o asemenea importanta precum Centenarul Marii Uniri.

Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”

În cadrul ședinței Consiliului Județean de ieri am dezbătut un proiect prin care Guvernul aloca fonduri pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea programului „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”.

Suma alocată a fost de aproape 6 milioane de lei, insuficientă ținând cont că, la fel ca și în urmă cu un secol, Iașul ar fi trebuit să fie în centrul atenției.

La acest proiect m-am abținut. La fel au procedat și ceilalți colegi din Opoziție (Partidul Mișcarea Populară și Partidul Național Liberal). Decizia mea s-a axat pe faptul că acțiunile finanțate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment.

Multe din fonduri sunt destinate tipăririi de documente și organizării de ședințe care oricum ar fi fost realizate (de exemplu: mi se pare firesc ca Guvernul să aloce bani pentru deplasarea Guvernului la Iași). Sugestivă pentru tot programul prezentat este alocarea a aproximativ 10% din sumă pentru… Balul Centenarului. Conform programului, acest eveniment va avea loc la Palatul Culturii, iar invitaţi vor fi guvernanţi, parlamentari și ambasadori, adică fix modul în care nu trebuie marcat un asemenea eveniment.

Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice.

Consider că un asemenea eveniment nu avea ce căuta în programul Centenarului. Trebuie să creăm o unire reală, prin construirea autostrăzii către Ardeal, alocarea de fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea economiei, dezvoltarea reală a culturii sau reabilitarea sistemului sanitar din județ.

Este o altă încercare de distragere a atenției prin folosirea banilor publici pentru un eveniment fără o finalitate concretă. Praf în ochi pentru moldoveni.

Conform anunțului oficial (http://gov.ro/…/comunicat-de-presa-edinta-de-guvern-program…), Guvernul are în vedere reabilitarea a 10 monumente de pe raza Judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, însoţită de refacerea marcajelor şi indicatoarelor turistice către acestea. După cum se poate vedea însă din documentul atașat, în Monitorul Oficial nu este specificată vreo alocare de fonduri pentru reabilitarea de monumente. Cu alte cuvinte: să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica!

În altă ordine de idei, am avut o serie de propuneri legate de acest Program. Chiar din momentul în care am fost votat membru în Comisia Consiliului Județean de analiză a proiectelor privind Centenarul Marii Uniri, am propus o colaborare între Consiliul Județean și Primărie pe această temă (www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=491937704502477&id=199819313714319). Nici până în ziua de astăzi ea nu s-a materializat. Totodată, în cadrul ședințelor pe care le-am avut am propus introducerea în programul privind Centenarul a unor acțiuni care să vizeze și Basarabia și Bucovina. Pentru că vorbim despre Marea Unire. Din păcate, acest aspect nu a fost reflectat nici în programul propus de Guvern, nici în cel al Consiliului Județean.“, a scris consilierul judetean Marian Uscatu pe contul sau de Facebook

Glasul.info

Exit mobile version