Chiar se vrea Facebook un fel de politie a gandirii? Facebook solicita informatii foarte detaliate celor care vor sa publice reclama politica
Glasul.info
Chiar se vrea Facebook un fel de politie a gandirii? Facebook solicita informatii foarte detaliate celor care vor sa publice reclama politica.
In ultimele zile este limpede pentru toata lumea ca reteaua de socializare a inceput o lupta ideologica de proportii, inchizand pagini si conturi ale unor organizatii sau personalitati publice, uneori justificat, alteori sub niste pretexte puerile, asemenea vanatorilor de vrajitoare din evul mediu.
De curand, Facebook a anuntat si cateva masuri controversate, solicitand informatii extrem de detaliate celor care vor sa publice reclama politica pe platforma de socializare.
Reprezentantii retelei de socializare spun ca prin aceste masuri reclamele politice vor fi mai “transparente”, utilizatorii avand ocazia sa vada langa postarile sponsorizate cu scopuri politice si o eticheta pe care va scrie “platit de…”.
Chiar se vrea Facebook un fel de politie a gandirii? Facebook solicita informatii foarte detaliate celor care vor sa publice reclama politica
Canada va fi prima tara in care vor fi incepute testele in curand, urmand ca sistemul sa fie aplicat si in SUA pana in luna noiembrie a anului 2018, iar apoi la nivel global.
Daca reteaua de socializare va mentine acelasi partizanat ideologic cu care ne-a obisnuit pana acum, atunci aceasta masura nu va fi altceva decat inca o unealta de decantare ideologica prin care progresistii sa-si poata identifica si ataca tintele cu mai mult succes.
Cenzura frenetica din ultima vreme inceputa la nivel global de catre Facebook este remarcata si de catre utlizatorii retelei de socializare:
“Toată scrânteala asta cenzuristică de pe Facebook mi-a amintit niște idei pe care nu am apucat să le fac cunoscute pe aici și care mi-au trecut prin minte în primăvară, în plină dezbatere (în context trumpian) despre fake-news și știri alternative.
Din punctul meu de vedere, știrile alternative, fie ele deseori și fake, facilitate în circulația lor de rețelele sociale, au și un rol benefic. (…)
Monopolul corporatist asupra informației și interpretării acesteia dădea posibilitatea fraudei prin omisiune și a “mânării” nestingherite a hățurilor discursului public.
Acum, știrile “alternative” provoacă presa instituționalizată: îi aruncă mănușa și pune reflectoarele pe petele albe ale hărții informației și pe cele negre ale interpretării; nu mai pot fi puse în umbră. Cititorul nu mai este el cel ghidat de starurile consacrate ale jurnalismului tradițional, ci îl poate testa, îl poate verifica. Credibilitatea nu se mai păstrează de la sine, prin vechiul prestigiu.”, a scris Cristina Popescu pe contul sau de Facebook
“Nu știu cu precizie care e cauza valului de suspendări/blocări ale unor conturi Fb. Valul nu poate fi, însă, întîmplător. Pare ceva încadrabil între o campanie de pedepsire și planul tactic cu obiective precise al unei linii invizibile de hăitași. Unul dintre obiective pare a fi îndepărtarea definitivă de pe Fb a vocilor neconformizate încă. Or, dacă ăsta e obiectivul, atunci e complet greșită părăsirea Fb pentru alte rețele, idee despre care citesc tot mai des în ultima perioadă. Deocamdată, n-am fost suspendat/blocat. Dacă voi fi, să știți că v-am iubit – cum scria domnul doctor Constantinescu acum cîteva zile.
Dar dacă mi se va întîmpla, am să revin. Nu sînt dispus să fac exact ce-și doresc dușmanii societății deschise, cea caracterizată prin transparență, exprimare liberă a opiniilor, democrație. A fost bine, domnu’ Soros?”, scrie si Sorin Faur pe contul sau de Facebook