RSS

Scandal legat de semnăturile de …

O situație destul de…

Jos corupții altora, și sus coru…

Luptătorii împotriva…

Politicienii să nu mai interfere…

"Când vom trece de l…

ȘEFUL KGB ȘI LIDERUL ULTERIOR AL…

"Motto: “Am fost ca …

10 AUGUST 2018 - ZIUA MINCIUNII

"La 10 august 2018 a…

(FOTO) Șoc și groază la spitalul…

Pozele în care apăre…

Ieșenii alături de Camelia Smica…

Acțiune de solidarit…

Spitalul modular de la Lețcani: …

Sâmbătă, 8 august 20…

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva …

Avocatul Gheorghe Pi…

La 8 august 1943, la Șimleul Sil…

Potrivit unui comuni…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Revolta din 1987 de la Brasov a fost o repetitie a papusarilor pentru punerea in scena a loviturii de stat din decembrie 1989?

Print Friendly, PDF & Email

Revolta din 1987 de la Brasov a fost o repetitie a papusarilor pentru punerea in scena a loviturii de stat din decembrie 1989?

De 30 de ani imi pun mereu, in minte, aceleasi intrebari la care nu gasesc raspuns. S-a discutat atât de mult despre asa-zisa revolutie din 89,până la saturatie, dar punându-se în discutie aceleasi si aceleasi argumente care duc în aceeasi fundătură si care legitimează si sustin tezele deja prezentate.

Orice alt contraargument este trecut cu vederea, voalat, si, poate, nici macar pus undeva la index. Eu nu am inteles nici azi, clar, dacă, întradevar, Ceausescu a chiar dat ordinul de liber la foc automat. L-o fi chiar dat, speriat, o fi dat un ordin neclar care a putut fi inteles de unii intr-un fel, de altii în alt fel, nu l-o fi dat, nu stiu.

Ceva insă nu se leagă. Dând firul înapoi cu doi ani, în 87, la revolta de la Brasov, constat cu amaraciune acelasi lucru. De 30 de ani se dezbat aceleasi ”povesti” dureroase, represiunea care a urmat revoltei suferită de initiatorii de atunci si nimic altceva. Nu se spune, de exemplu, de ce atunci, in 87, Ceausescu, probabil la fel de speriat, n-a dat ordin de tragere în plin.

Revolta din 1987 de la Brasov a fost o repetitie a papusarilor pentru punerea in scena a loviturii de stat din decembrie 1989?

De ce nu se sesizează nimeni si nu-si pune întrebări cum de au fost lasati să ajunga în centrul Brasovului, în fata judetenei de partid, cale de kilometri buni, care pe jos iti ia ceva timp sa-i parcurgi, nu i-a oprit nimeni? Dacă s-au organizat din timpul noptii, din schimbul trei, cum de n-a incuiat nimeni portile uzinei sa nu-i lase să iasă si până spre ora prânzului când au ajuns în centrul n-a intervenit nimeni?

Se dusese deja buhul în oras de ajunsese stirea pînă în celelalte mari uzine brasovene, care-au tras zăvoarele pe porti si-au tinut muncitorii încuiati in fabrici până s-au împrăstiat cei din centru (cazul uzinei Tractorul, de exemplu), ba chiar ajunsese vestea, dacă nu mă înseală memoria, până în Ghimbav, la fabrica de avioane, care a aplicat aceeasi metodă. Ce au făcut, în tot acest timp, fortele de ordine? Păi, s-a dat alarma, s-a intrat in dispozitiv, s-au dislocat trupele, inclusiv elevii de la Academia militara din oras carora le tremurau chilotii pe ei, s-au deplasat in centru si au incercuit zona, perimetrul de desfasurare. 

Si aici intervine nelamurirea. Cum? Inarmati până-n dinti, nu stiu cu ce fel de cartuse pe teava, dar cu spatele la manifestanti si cu fata la trecatori. Să nu se amestece unii cu altii si să se-ncingă hora. O parte a cordonului era in coltul Hotelului Aro, la intersectia cu strada fosta 7 Noiembrie actuala Muresenilor-Casa Armatei-Parcul central.

Din acel punct, trecand la plimbare, că era duminică si zi de vot, se putea usor vedea toata desfasurarea muncitorească din fata si din clădirea judetenei de partid, se auzeau destul de bine scandările, dar nu puteai intra acolo.

I-au lăsat sa-si facă de cap si i-au filmat, i-au pozat, si-atat. Interesant ca au aparut imagini din vremea aceea de pe tot traseul parcus de demonstranti pana in centru, imagini din centru, dar nici o imagini spre centru!

Cea mai elocventa imagine ar fi fost aceea cu vedere dinspre Livada Postei spre judeteana de partid, o distanta destul de scurta, care ar if redat mai bine atmosfera de atunci din mica piateta din scuarul flancat de judeteana de partid (actuala Prefectura), Primarie, Parcul central, Hotel Capitol, cladirea Modarom (exact locul unde peste doi ani se punea in practica un alt scenariu, de data asta cu gloante adevarate infipte adanc in toate zidurile cladirilor mentionate, morti, raniti si tot tacamul, încât a-i putea trage concluzia că 87 a fost doar un alt scenariu în care s-a repetat ceea ce se punea la cale.

Au fost lasati se se vada pana unde vor merge ca sa se stie, ulterior cum sa se actioneze sa iasa bine), ar fi iesit bine la poza militarii cu arma la piept, intorsi cu spatele de obiectiv!

Cititi intreg articolul pe ioncoja.ro

 Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info