fbpx

RSS

Războiul rujurilor: "Vezi că ți …

Continuă războiul de…

Ludovic Orban: N-am bani de inve…

Câteva dintre declar…

Rareș Bogdan iar se crede Cuza, …

Nu este pentru prima…

Iohannis tocmai a primit o mare …

Miercuri, 11 decembr…

Românii din jurul granițelor se …

Care sunt consecințe…

Monument al eroilor români din P…

Marți, 10 decembrie …

Moment de iluminare: „Ar fi o ma…

În urmă cu vreo două…

PROTEST al românilor pe pagina d…

PROTEST al românilor…

Știe tot mapamondul că Iohannis …

După ce de curând fo…

Suedia, curva care stă la masă c…

Tocmai din Suedia, ț…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

La 3 februarie 1908 se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu

Print Friendly, PDF & Email

La 3 februarie 1908 se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu 

Partidul Conservator-Democrat a fost un partid politic românesc ce a activat in perioada 3 februarie 1908 – 21 noiembrie 1922, acesta fiind practic desfiintat odata cu moartea lui Take Ionescu, de la 21 iunie 1922, formatiunea politica incetandu-si oficial existenta la 21 noiembrie 1922, atunci cand a fost anuntata fuziunea sa prin absorbtie, cu Partidul Național, condus de catre Iuliu Maniu.

Mare parte din electoratul fidel acestui partid era formata din mica burghezie, practicanti ai profesiunilor liberale (avocați, profesori, medici, etc.), o parte din functionarii de stat, dar si din asa numita clasa a „proletariatului intelectual urban”.

La 3 februarie 1908 se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu

Liderii proeminenti ai partidului erau Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Alexandru Bădărău, Constantin Dissescu, Toma Cămărășescu, Gheorghe Derussi, Stelian Popescu, Gheorghe G. Mironescu, Mihail Vlădescu, Mihail Oromolu, Nicolae Xenopol sau Constantin Xeni. Printre personalitatile marcante ale epocii atrase de ideologia acestui partid se numarau si intelectuali de marcă ai vremii, cum ar fi profesorul medic Thoma Ionescu sau scriitorul Ion Luca Caragiale.

libris.ro
Alexandru Bădărău“Debut ultra-democratic, ceea ce-i atrage prin 1881 grava pedeapsa: excluderea de la Universitatea din Iasi pentru crima de… propagator al ideilor subversive. Pleaca la Paris unde-si ia doctoratul in drept si, intors in tara, devine unul dintre cei mai fruntasi membri ai gruparii radicale formate in jurul d-lui Panu. Urmand cu fidelitate si convingere politica sefului este astazi unul dintre cei mai fruntasi membri ai gruparii guvernamentale din Iasi. E avocat si profesor. In viitorul consiliu comunal va fi ales primar si va intra in parlament, unde nu va intarzia sa-si releveze talentele politice.”, scria presa vremii despre Alexandru Bădărău ( Adevărul, 1899)

“Partidul Conservator-Democrat

Alta reminiscenta si fragment din vechiul partid conservator; acest partid reprezinta stanga conservatoare, grupata in jurul unei personalitati de seama, mare talent si avocat, care venind pe vremuri de la liberali la conservatori, a fost ca un fel de madular comun intre aceste partide.

D-l Take Ionescu, temperament liberal si democrat, cu o mana de prieteni politici atasati persoanei sale, a scizionat partidul conservator, in care, fiind intrus, nu-si putea realiza ambitiile, cu tot rolul de prima mana ce i se daduse. Plecand impreuna cu cele cateva elemente de valoare, cu care avea o deosebita afinitate, dansul a luat – si nu le putea lasa – atitudinea si doctrina conservatoare pe care, fortamente, le adoptase intr-o viata de douazeci de ani de conservatism. I se datoreste incontestabil starea tripartita in care vegheaza azi acest partid. (…)

Programul. Doctrina si programul acestui partid sunt ceea ce este si titulatura sa. Ele se pot obtine printr-o simpla analiza a acestei titulaturi.“, scria D. Draghicescu in cartea “Partide Politice si Clase Sociale”, publicata in anul 1922 la Bucuresti

 

Glasul.info


Comentarii

comentarii

outmag.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
piatraonline.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL