16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

La inceputul anilor ’30 omenirea trecea la nivel global printr-o criza de proportii, e perioada care a ramasa de altfel cunoscuta in istorie sub numele de Marea Criza din 1929-1933. Romania a suferit si ea din plin consecintele acelor vremuri nefaste, mai ales din cauza unei guvernari dezastruoase, a imprumuturilor facute in niste conditii foarte imporavatoare, dar si a coruptiei generalizate.

Ce s-a intamplat concret: guvernarea de la acel moment din Romania a impus niste masuri foarte nepopulare printr-o politica agresiva de austeritate pentru putea face fata marii crize economice care afecta dupa 1929 intreaga Europa.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

Punctul culminant al nemultumirii oamenilor a venit la 20 ianuarie 1933, atunci cand administratia i-a anuntat pe muncitorii de la Atelierele CFR Grivița din București ca plata salariilor li se va face numai lucratorilor care ar fi facut dovada achitarii impozitelor pe ultimii trei ani. Acela a fost momentul determinant care a generat scanteia revoltei.

Miscarile de protest din acea perioada, printre care cele mai semnificative se numara cele ale grevei minerilor de la Lupeni si cea a muncitorilor de Ateleriele Grivita din Bucuresti, au fost inabusite cu gloante. Mai tarziu, atat regimul lui Carol al II-lea cat si comunistii aveau sa distorsioneze grav adevarul fata de aceste evenimente, manipuland opinia publica pentru a-si atinge propriile scopuri prin propaganda.

Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost inabusita de catre fortele de ordine ale armatei si jandarmeriei care au primit ordin sa traga. Pe 16 februarie 1933 acestea au inceput sa traga, ucigand in total sapte oameni printre care si pe Vasile Roaită, ucenic in ultimul an la căldărărie (cazangerie), care nu avea nici o legatura cu greva, el fiind ranit din intamplare cand a intrat armata si a inceput sa traga.

Pentru ca se afla chiar langa usa cand au deschis fortele de ordine focul, Vasile Roaită a fost ranit prin impuscare, murind apoi la spital. Cu toate acestea, propaganda comunista l-a transformat in erou al clasei muncitoare.

Glasul.info

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Terapia si educatia prin desen sunt foarte importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor

sâm feb. 17 , 2018
Terapia si educatia prin desen sunt foarte importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor Terapia prin desen este o noua modalitate prin care psihologii au descoperit ca ii pot scapa pe copii sau pe tineri de anxietate. Cu toate ca nu exista o limita de varsta pentru aceasta terapie, copiii sunt […]
Terapia si educatia prin desen sunt foarte importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, Foto: https://l.profitshare.ro/l/4275079

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News