RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

Print Friendly, PDF & Email

16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

La inceputul anilor ’30 omenirea trecea la nivel global printr-o criza de proportii, e perioada care a ramasa de altfel cunoscuta in istorie sub numele de Marea Criza din 1929-1933. Romania a suferit si ea din plin consecintele acelor vremuri nefaste, mai ales din cauza unei guvernari dezastruoase, a imprumuturilor facute in niste conditii foarte imporavatoare, dar si a coruptiei generalizate.

Ce s-a intamplat concret: guvernarea de la acel moment din Romania a impus niste masuri foarte nepopulare printr-o politica agresiva de austeritate pentru putea face fata marii crize economice care afecta dupa 1929 intreaga Europa.

16 februarie 1933, un eveniment controversat: Greva de la Atelierele CFR Grivița

Punctul culminant al nemultumirii oamenilor a venit la 20 ianuarie 1933, atunci cand administratia i-a anuntat pe muncitorii de la Atelierele CFR Grivița din București ca plata salariilor li se va face numai lucratorilor care ar fi facut dovada achitarii impozitelor pe ultimii trei ani. Acela a fost momentul determinant care a generat scanteia revoltei.

Miscarile de protest din acea perioada, printre care cele mai semnificative se numara cele ale grevei minerilor de la Lupeni si cea a muncitorilor de Ateleriele Grivita din Bucuresti, au fost inabusite cu gloante. Mai tarziu, atat regimul lui Carol al II-lea cat si comunistii aveau sa distorsioneze grav adevarul fata de aceste evenimente, manipuland opinia publica pentru a-si atinge propriile scopuri prin propaganda.

Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost inabusita de catre fortele de ordine ale armatei si jandarmeriei care au primit ordin sa traga. Pe 16 februarie 1933 acestea au inceput sa traga, ucigand in total sapte oameni printre care si pe Vasile Roaită, ucenic in ultimul an la căldărărie (cazangerie), care nu avea nici o legatura cu greva, el fiind ranit din intamplare cand a intrat armata si a inceput sa traga.

Pentru ca se afla chiar langa usa cand au deschis fortele de ordine focul, Vasile Roaită a fost ranit prin impuscare, murind apoi la spital. Cu toate acestea, propaganda comunista l-a transformat in erou al clasei muncitoare.

Glasul.infoSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info