libris.ro

Presa sarba scrie despre Unirea dintre Romania si Republica Moldova

Presa sarba scrie despre Unirea dintre Romania si Republica Moldova

Presa sarba scrie despre Unirea dintre Romania si Republica Moldova

„Este posibila unirea dintre Romania si Republica Moldova?”. Acesta este titlul unui articol aparut recent in presa din Serbia. Publicatia nacionalist.rs face o scurta radiografie actualizata a situatiei in care se regaseste la acest moment unionismul romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Este cunoscut pana si in Serbia fenomenul intensificat al semnarii declaratiilor de Unire de catre autoritatile locale din mai multe localitati din Republica Moldova.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Dupa cum poate stiti, istoria romanilor este oarecum similara cu a sarbilor. O eterna zbatere pentru unificarea tututor romanilor intr-un singur stat unitar, Romania Mare, iar aspiratiile si nazuintele romanilor sunt cam aceleasi pe care le au sarbii, o Serbie mare.

Romania Mare a devenit o realitate in doua randuri de-a lungul istoriei, prima data la 1600 in timpul lui Mihai Viteazul dupa ce acesta a reusit sa alunge austriecii din Transilvania si sa unifice cele trei principate romanesti, Valahia, Moldova si Transilvania intr-un singur stat.

A doua oara romanii au reusit acelasi lucru sub domnia regelui Ferdinand Hohenzoler, cand pe 1 decembrie 1918, in prezenta a zeci de mii de delegati din toate teritoriile istorice ale tarii au declarat Unirea de la Alba Iulia, o declaratie de Unire prin care era formata Romania Mare din care faceau parte la acel moment si Basarabia (actuala Republica Moldova), Bugeacul ( regiunea Isamail de azi din Ucraina) si Nordul Bucovinei cu orasul Cernauti din Ucraina de azi si Sudul Dobrogei cu orasul Balcic, aflat azi in Bulgaria.

Visul romanilor a durat 20 de ani pana la semnarea pactului Ribbentrop Molotov in 1940, prin care sovieticii si nazistii sfasiau iarasi teritorii din trupul tarii.

Moldova din stânga Prutului, adica Basarabia, care este astăzi un stat independent, are o istorie zbuciumata, in timpul careia s-au schimbat timp de secole zeci de stapani ai teritoriului, de la tătari, turci, austro-maghiari, germani, ruși, provincia recapatandu-si independența in cele din urma doar pentru o scurta vreme (…)

Dupa 1940, pana prin 1947, sovieticii au deportat populația română în Siberia și Kazakstan în două ocazii și au colonizat ruși în locul lor. Cand a izbucnit conflictul din Transnistria, armata rusa a ocupat regiunea separatista si si-a instalat acolo trupe permanente.

Din fericire, hărțile etnice ale țării nu s-au schimbat prea mult, astfel încât, potrivit recensământului, din circa 3,5 milioane de locuitori, populația românească din R.Moldova continuă să reprezinte 85%, rușii 4%, ucrainenii 4%, gagauzii 2%, bulgarii 2%.”, a scris Александар Балан (n.r. Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării Democrate a Românilor din Serbia)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info